CRISI DE L'EURO
Economia 26/04/2012

El BCE lloa les retallades que ha fet el govern espanyol

El BCE creu que el govern espanyol ha fet un "esforç extraordinari" en les reformes. Tot i així, no hi haurà per ara més compra de bons o crèdit per als bancs, segons va assegurar ahir el seu màxim dirigent.

Laia Forès
2 min
El president del BCE, Mario Draghi (a la dreta), va dir assegurar ahir que Espanya està fent un "esforç extraordinari".

BRUSSEL·LESEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, s'havia mostrat fins ara molt poc generós a l'hora de valorar les reformes i retallades que està fent Espanya seguint el dictat de l'austeritat. El màxim que havia dit és que van "en la bona direcció". Ahir, però, Draghi va canviar el to. Per primera vegada va lloar sense embuts les mesures que ha impulsat l'executiu de Mariano Rajoy. "El govern espanyol està portant a terme un esforç extraordinari i ha aconseguit progressos notables", va assegurar el dirigent del BCE en una compareixença al comitè d'Economia del Parlament Europeu. "No tenim motius per dubtar del compromís absolut del govern espanyol de portar a terme les reformes necessàries", va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Draghi, però, no va voler estendre la mà del tot a Espanya. El president del BCE va deixar clar que, ara per ara, la seva institució no comprarà més bons espanyols en el mercat secundari per rebaixar la pressió dels mercats. "El programa de compra de bons no és infinit ni etern", va recordar. De fet, Mario Draghi va refredar qualsevol expectativa de reobrir l'aixeta del finançament als bancs o de seguir ajudant, almenys a curt termini, els socis afectats per la crisi del deute. Les seves paraules van tornar a generar inquietud entre els inversors: la prima de risc espanyola, que mesura el diferencial amb el bo alemany a 10 anys, va tornar a situar-se per sobre dels 400 punts.

Draghi vol més creixement

El BCE, que sempre havia reclamat disciplina fiscal als estats membres, s'ha sumat ara a les veus que reclamen també mesures per impulsar el creixement. En la seva compareixença al Parlament Europeu, Mario Draghi va demanar als estats membres un pacte per reactivar l'activitat econòmica. Segons el dirigent, no s'ha d'abandonar el camí "inevitable" de l'austeritat, però la Unió Europea necessita tornar al creixement per sortir de la crisi. "Hem tingut el pacte fiscal. Ara el que està més present en el meu cap és tenir un pacte de creixement", va assegurar Mario Draghi.

D'altra banda, el mateix comitè d'Economia de l'Eurocambra en què va comparèixer el president del BCE va donar el seu vistiplau ahir a la creació de la taxa a les transaccions financeres als països de l'euro, tal com proposa la Comissió Europea. Entre les capitals comunitàries, però, segueix sent una qüestió que no genera consens.

stats