PRESSUPOST MUNICIPAL
Economia 09/06/2012

BCN reorganitza les polítiques d'ocupació sense subvencions

Maria Ortega
2 min
Barcelona Activa vol deixar de dependre de les aportacions de l'Estat i del Govern.

BARCELONA.Barcelona redissenya les seves polítiques d'ocupació i promoció econòmica, a través de l'agència Barcelona Activa, per fer front a la davallada d'aportacions estatals i del Govern. Per blindar-se de la caiguda de subvencions externes i per guanyar en autonomia, l'Ajuntament ha anunciat un canvi de model que es fonamenta en els fons propis del consistori i que no té en compte, d'entrada, els plans d'ocupació finançats per l'Estat. Això suposa passar dels 42 milions d'euros -21 dels quals en subvencions- que Barcelona Activa va necessitar l'any passat per desenvolupar els seus projectes, als 24,7 milions que es preveuen per al 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aportació de l'Ajuntament augmenta. Passa dels 17,8 milions del 2011 als 20,8, i es preveu un estalvi de 2,4 milions a través d'un programa d'eficiència. Amb aquest gir, segons la tinent d'alcalde de l'àrea econòmica de l'Ajuntament, Sònia Recasens, s'aconsegueix "autonomia" en un moment en què "els recursos de l'Estat i la Generalitat poden trontollar" i s'abandona el model "completament dependent" que s'aplicava fins ara. Aquesta assignació econòmica prevista, els prop de 21 milions del consistori més un partida de 3,9 milions provinents d'altres ingressos, permet, segons Recasens, que l'Ajuntament desenvolupi les seves pròpies estratègies. L'equip de govern municipal, però, no tanca les portes a la possible arribada de fons externs, però les distancia del nucli central de la nova agència per tenir el màxim control possible de les estratègies que s'impulsen a partir d'ara.

Més enllà de la disminució de milions que gestionarà l'agència Barcelona Activa sense les subvencions, la reorganització també implica la no renovació de 55 treballadors que fins ara tenien contractes per obra i servei i que es dedicaven a desenvolupar els programes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Cinquanta-cinc treballadors més que ara eren fixos i tenien el seu lloc de treball vinculat a les subvencions s'integraran en l'estructura de la nova Barcelona Activa i 56 persones amb contractes fixos discontinus mantindran el mateix acord i seran contractades, de manera temporal, d'acord amb les necessitats de l'agència.

Focus d'atenció: les empreses

Segons va explicar ahir Recasens, amb el canvi de model, el "focus d'atenció" de Barcelona Activa passarà a ser l'empresa i no l'aturat com fins ara. Considera més efectiu centrar els esforços en les empreses perquè puguin crear llocs de treball que a aconseguir ocupacions temporals per a determinades persones a l'administració pública. Barcelona Activa passa així, segons la tinent d'alcalde, "de ser una oficina d'ocupació a ser l'empresa d'execució de polítiques econòmiques de l'Ajuntament".

Un altre dels objectius de la renovada Barcelona Activa és ampliar la seva vocació metropolitana i impulsar polítiques de promoció conjuntament amb altres municipis.

stats