ENERGIA
Economia 31/07/2012

BMN descarta una contraoferta i es manté a favor de l'opa de Fersa

El grup bancari de Caixa Penedès ha seguit ferm en la decisió d'anar a l'opa de Greentech sobre Fersa. Part del consell de Fersa volia negociar abans que s'acabés el termini d'acceptació de l'oferta.

Toni Garganté
2 min

BARCELONA.No hi va haver canvis. Al final, Banco Mare Nostrum (BMN) no va variar la seva decisió inicial de vendre les seves accions de Fersa (el 7,8% del capital), que ja havia explicitat a través d'un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Un portaveu de l'entitat, en la qual que s'integra Caixa Penedès, va assegurar que "no es tracta d'un tema de diners, és que ja hem pres la nostra opció, que és acceptar l'opa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalana Occident, l'asseguradora que està present al consell de Fersa, i la societat d'inversió Trea, que presideix Carlos Tusquets (que fa temps va presidir l'empresa d'energia eòlica), van presentar una contraoferta a BMN perquè reconsiderés la seva postura i vengués les seves accions a un membre del consell d'administració de l'empresa d'energies renovables. El màxim òrgan de govern de Fersa no pot promocionar una oferta alternativa quan ja hi ha en marxa una opa, però no hi ha cap impediment perquè un dels socis representats al consell ho faci, van manifestar fonts de la CNMV.

En tot cas, BMN, que està en procés de desinversió de part de les seves participades, ha mantingut la seva postura, malgrat els intents de negociació realitzats ahir des de Catalana Occident, que va esperar un altre comunicat de BMN canviant de postura davant el regulador, cosa que finalment no es va produir. Ahir s'acabava el termini d'acceptació de l'opa. Ara hauran de passar uns tres dies fins que es conegui l'èxit o no de l'oferta, que el consell d'administració considera que és clarament insuficient. El grup danès Greentech ha presentat l'opa a un preu de 0,4 euros per acció, cosa que vol dir que valora tota l'empresa per 56 milions d'euros.

Greentech aconseguirà el seu objectiu si aconsegueix l'adhesió d'un mínim del 50% del capital de l'empresa. Com que el 40% de Fersa cotitza lliurement a la borsa, aconseguir la voluntat de la resta de socis és molt més important del que sembla. Fins ara, han mostrat la seva voluntat el principal accionista de Fersa, el grup Enhol, que amb el 22% del capital va anunciar que aniria a l'opa. BMN hi ha sumat el seu 7,8%, cosa que vol dir que pràcticament el 30% del capital de Fersa accepta l'opa. En canvi, bona part del consell s'hi oposa. La setmana passada fins i tot va convocar una junta d'accionistes per explicar un informe sobre l'empresa de la consultora KPMG, que desaconsellava vendre les accions.

Un altre informe del mateix consell posa en dubte les intencions de Greentech, que haurà de vendre el 80% dels seus parcs eòlics per finançar la compra de Fersa. Segons aquest document, així serà difícil arribar a un gigawatt de potència en energies renovables, tal com havia anunciat Greentech.

stats