Economia 14/07/2012

El BOE publica aquest dissabte el paquet d'ajustos aprovat pel govern espanyol

Entre les mesures més destacables hi ha l'augment de l'IVA, que s'aplicarà a partir de l'1 de setembre

Acn
2 min

MadridEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte el paquet d'ajustos aprovat pel govern espanyol. El document consta de 91 pàgines on es detalla la lletra petita del paquet de mesures amb l'objectiu de reduir el dèficit públic i garantir l'estabilitat pressupostària, de manera que el govern espanyol pretén estalviar fins a 65.000 milions d'euros en dos anys i mig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les mesures més destacables és l'augment de l'IVA, que passarà del 18 al 21% i entrarà en vigor el proper 1 de setembre. També, entre les mesures, hi ha la reducció de la paga extra de Nadal i la reducció de la base reguladora de les prestacions de l'atur, que passarà del 60% al 50% a partir del sisè mes. El govern espanyol destaca en el preàmbul del Reial decret llei que les mesures van destinades a una consolidació fiscal i a l'impuls de noves reformes estructurals. Puntualitza que les mesures d'ajust fiscal són "imprescindibles" en aquest moment per garantir que Espanya compleixi "rigorosament" els seus compromisos fiscals dins del marc de dèficit excessiu establert per la UE.

Així mateix, segons s'argumenta en el document, les noves reformes estructurals són clau "no només per garantir que Espanya flexibilitzi la seva estructura productiva i es prepari de manera òptima per a la següent fase expansiva del cicle, sinó per generar creixement addicional i compensar parcialment d'aquesta forma l'impacte restrictiu de la política fiscal a curt termini".

Mentre aquest divendres s'anunciaven alguns productes i serveis que estarien a l'IVA reduït, la lletra petita indica que no és així i per exemple la els serveis funeraris, les flors, entrades d'espectacles o esdeveniments esportius, perruqueria o l'adquisició d'obres d'art passaran al tipus general.

Per la seva banda, alguns dels productes que tindran un IVA del 10% són les ulleres graduades, les lents de contacte, l'entrada a biblioteques o museus, la compra d'habitatge, el transport de viatgers o els serveis d'hostaleria.

Els ajustos també afecten els funcionaris que no tindran paga extra de Nadal i els aturats que veuran reduïdes les seves prestacions sobre la seva base reguladora, que passarà del 60% al 50% a partir del sisè mes.

El Reial decret llei inclou la desgravació per compra d'habitatge, la reducció del nombre de regidors i una sèrie de canvis destinats a la liberalització dels horaris comercials. Es podran fer rebaixes en qualsevol moment de l'any i els comerços de fins a 300 metres quadrats podran obrir sempre. L'horari d'obertura dels comerços passa de 72 a les 90 setmanals i el nombre de diumenges i festius que es permetrà obrir passa de vuit a deu a l'any.

stats