Economia 21/06/2011

El Banc d'Espanya diu que "els reis mags [per a Grècia] no existeixen"

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, exigeix que Zapatero sigui "estricte" impedint l'endeutament autonòmic i Sánchez Llibre (CiU) retreu al governador del Banc d'Espanya que s'atreveixi a donar consells i no faci prou perquè els bancs donin crèdits

Miquel Codolar
3 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (Mafo), ha dit que comparteix amb el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, i amb tots els membres d'aquest organisme una posició "absolutament en contra d'una reestructuració del deute grec perquè pot ser un desastre". Durant la seva compareixença al Congrés ha dit que "qualsevol reestructuració no voluntària" genera problemes i "immediatament tindríem un col·lapse absolut que un país en 'default' no podria recapitalitzar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El màxim responsable del regulador del sistema financer espanyol ha dit que serà més car fer una reestructuració no voluntària que si s'aconsegueix que sigui voluntària. Ha demanat als governs que no pensin que amb les ajudes estalvien, perquè "els diners dels bancs centrals és el dels governs" ja que "els reis mags no existeixen, una expressió que cal recordar sovint".

Mafo demana a Zapatero que sigui "estricte" amb Catalunya

Mafo ha afirmat que per combatre el dèficit "les autonomies han de reconduir amb fermesa les seves posicions pressupostàries, al que hi pot ajudar l'aplicació estricta del sistema d'autoritzacions d'endeutament" a les autonomies que incompleixin els objectius, el que Catalunya ja ha dit que farà si l'Estat no retorna els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Mafo també ha reclamat més transparència.

Durant la seva compareixença per presentar l'informe anual, Mafo ha considerat que els mercats exigeixen a l'Estat "un nivell injustificadament elevat" de prima de risc i ha apuntat que "l'economia espanyola encara segueix sotmesa a una vigilància molt estricta per part dels mercats, que continuen exigint un nivell injustificadament elevat de les primes de risc sobirà". Ha afegit que l'atur del 21% "planteja dubtes sobre la capacitat de l'economia per recuperar el creixement".

Ha reclamat al govern espanyol una "reforma profunda" del mercat laboral perquè si no es fa així serà "molt difícil" que l'economia espanyola es recuperi. Ha indicat que espera que durant el tràmit parlamentari de la reforma de la negociació col·lectiva es pugui introduir més flexibilitat.

Pel que fa a la reforma financera ha dit que el procés de recapitalització de les caixes "s'està complint en els terminis previstos" i ha defensat que l'exigència del 8% de capital pels bancs i un 10% per les entitats no cotitzades "són suficients per assegurar la solidesa del sistema bancari espanyol" en escenaris fins i tot "més adversos" que l'actual.

CiU acusa Mafo de no fer la seva feina

El diputat Josep Sánchez Llibre, de CiU, ha criticat durament el discurs de Mafo i li ha demanat que "deixi d'actuar com a ministre d'Economia o com un catedràtic d'Economia especialitzat en Macroeconomia i plantejar propostes sobre problemes conjunturals com la reforma laboral, la consolidació fiscal, les autonomies, o la problemàtica habitatge".

Sánchez Llibre ha dit que li agradaria que Mafo "exercís realment de supervisor del sistema financer espanyol, governador del banc d'Espanya i al mateix temps dediqués una part del seu temps" a la "problemàtica del sistema financer espanyol, que per alguna cosa és el supervisor i ha de buscar la solució davant la falta de liquiditat i la problemàtica de molts petits i mitjans empresaris per accedir al crèdit. Aquesta és la problemàtica real del sistema financer espanyola".

També ha acusat a Mafo de "criminalitzar les autonomies" perquè ha recordat que del global del deute públic espanyol el 74% correspon a l'estat i la seguretat social, el 18% autonomies i el 7% a les corporacions locals. Per això ha demanat que l'Estat "comenci a retallar també el deute públic". Ha criticat que "això de parlar sempre del deute de les autonomies queda molt bé des de la capital de regne, però posi's en la pell de les autonomies que en alguns casos hauran de reduir el deute i dèficit però moltes vegades els problemes venen de l'administració central, com podria ser la dependència".

ICV exigeix l'assumpció de responsabilitat

Mafo ha replicat a Sánchez Llibre que cal parlar del dèfit i no del deute quan es compara la necessitat d'esforçar-se de les administracions, i ha indicat que "la seriositat donarà prestigi a les autonomies". El governador del Banc d'Espanya ha contestat també a la diputada d'ICV, Núria Buenaventura, que li ha demanat que assumeixi responsabilitats. Mafo ha exposat que del que més content està és d'haver apujat els tipus d'interés del 2006 al 2008 per aturar la bombola immobiliària. "Si el crèdit hagués seguit creixent sense fre, la dimensió que hagués pres l'endeutament seria immanejable. Ara el manegem amb dificultat". També li ha indicat que el Banc d'Espanya no és partidari de pujar l'IVA.

stats