Economia 01/10/2014

El Banc d'Espanya no veu risc de deflació, però sí de quedar ancorats en una inflació molt baixa

Linde diu que una Catalunya independent quedaria fora de l'euro i del paraigua del BCE

Agències
2 min

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, no creu que realment existeixi un risc que Espanya caigui en deflació, però sí que quedi el país quedi "ancorat en un nivell d'inflació molt baix, proper al zero, durant molt de temps ", tot i que confia que l'evolució recent del tipus de canvi de l'euro respecte al dòlar i els anuncis de reforma en alguns països de l'Eurozona evitaran aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés, Linde ha reconegut que els principals riscos que poden dificultar la consolidació de la recuperació econòmica a Espanya són tant l'alentiment de certs països europeus com la baixa inflació. "Però jo no crec que de veritat hi hagi risc de deflació, encara que sí hi ha un obvi risc de mantenir una inflació molt baixa, propera al 0%, per molt temps. I això no és bo des de cap punt de vista per al nostre creixement i per la sostenibilitat de les finances públiques ", ha insistit.

En qualsevol cas, una dada "bastant esperançador" en aquest sentit és la depreciació de més del 10% de l'euro respecte al dòlar en l'últim any, una cosa "positiva" per a les perspectives de l'economia europea.

Sobiranisme

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha reiterat l'advertència que una eventual Catalunya independent deixaria de pertànyer a la UE i l'euro, i els bancs domiciliats en ella no tindrien accés al BCE, amb el que això implica per a la seguretat dels dipòsits.

Linde ha recalcat el que ja havia dit públicament tres vegades, una de elles a Barcelona, sobre la sortida de l'euro d'un territori independitzat. "Hi haurà qui digui que això es pot negociar i hi ha qui diu que hi ha manera d'evitar-ho", ha admès Linde, que ha rebutjat aquests arguments, com la possibilitat que el nou país declarés la seva pertinença a la moneda única.

"Són paraules, que no són reals i no responen al que passaria", ha tancat el governador, recordant que alguns països han declarat que pertanyen al dòlar sense que això els hagi posat sota el paraigua de la Reserva Federal nord-americana.

stats