Economia 03/06/2011

El Banc d'Espanya no descarta assumir algunes pèrdues quan l'Estat surti de les caixes

Ordóñez elogia el procés de reestructuració de les caixes, que ha requerit una aportació de recursos públics equivalent a l'1% del PIB davant el 20% de la mitjana europea

Efe
2 min

Sitges (Garraf)El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha descartat avui que en aquest moment s'apliqui un esquema de protecció d'actius per a les caixes, però hi ha obert la porta més a llarg termini.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest sistema, que suposaria que l'Estat assumeix les pèrdues de les caixes en cas que passin a mans d'inversors privats, ha estat descartat ara per Fernández Ordóñez, que ha assegurat que "sobre l'esquema de protecció d'actius, el Banc d'Espanya ha decidit que no és correcte, perquè en aquest moment no és correcte".

"Jo entenc que els inversors puguin estar més còmodes sabent que les pèrdues se les queda un altre", ha ironitzat Fernández Ordóñez en contestar una pregunta del públic que assisteix a les XXVII Jornades del Cercle d'Economia que avui se celebren a Sitges.

Si bé en el moment actual l'esquema de protecció d'actius ha estat descartat pel governador, aquest ha obert la porta per a quan el FROB hagi de sortir de les caixes en què hagi participat i fer una subhasta competitiva.

"En el moment en què s'hagi d'adjudicar finalment una entitat, jo no estic tancat a això. I, de fet, ja ho hem aplicat en el cas BBK quan es va quedar la caixa de l'Església, Cajasur", ha recordat Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

Fernández Ordóñez ha defensat la bondat del model de reestructuració de caixes espanyol perquè "fins ara s'ha prestat menys de l'1% del PIB en fons públics, mentre que la mitjana europea del rescat bancari està situada en el 20%".

"És veritat que es tracta d'un procés més complex perquè està basat en incentius. Però fins ara, i si es tanca amb èxit, haurà canviat radicalment el mapa de les caixes d'estalvis", ha argumentat el responsable de la regulació financera a Espanya.

A més, Fernández Ordóñez no només ha recordat l'escassa aportació pública d'Espanya al rescat del sistema financer, sinó que ha recordat que "les caixes i bancs han sanejat per ordre de 96.000 milions d'euros, que han posat els privats, i que suposen gairebé el 10% del PIB, i jo crec que això s'anirà valorant en el futur".

stats