REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 20/07/2012

Bankia perd el 81,6% del valor

Bankia celebra avui un any a la borsa. Les accions han caigut un 81,6%. L'acumulació d'uns actius immobiliaris tòxics de 31.800 milions i una gestió poc realista han estat a punt d'arrossegar tot el sector.

T. Garganté / V. Moliné
2 min

BARCELONA.La dimissió de Rodrigo Rato com a president de Bankia el 7 de maig va accelerar la crisi. També va ser el detonant de l'alarma europea sobre la salut del sector bancari espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Imatge política

Bankia va néixer de la fusió de set caixes, entre les quals destaquen Caja Madrid, Bancaja i la catalana Caixa Laietana. L'entitat va desaprofitar la sortida a la borsa per acabar amb la imatge polititzada anterior. La presidència de Rodrigo Rato (2,34 milions de sou) n'és un clar exemple.

Sortida a la borsa

Els inversors s'han mostrat inflexibles amb l'entitat, que en un any ha perdut el 81,6% del valor de l'acció. Les provisions decretades pel govern espanyol van iniciar el declivi i la intervenció del FROB el va precipitar. En només dos mesos i mig ha perdut el 71% del seu valor.

Banc de València

Bancaja va aportar al grup el 39,35% de Banc de València, una entitat que havia d'ampliar capital en 1.000 milions d'euros l'octubre passat. Bankia s'hi va negar i l'Estat va nacionalitzar la filial. Les tensions internes van reaparèixer i es van tancar en fals amb la dimissió del vicepresident de Bankia, José Luis Olivas. Al maig va marxar de Bancaja.

Fugida endavant

Rato va assegurar que l'entitat cobriria sense problemes ni fusions els 4.000 milions que necessitava per recapitalitzar-se. A principis de maig encara plantejava repartir uns dividends de 152 milions.

Immobles i pèrdues

L'auditoria de Deloitte ha fet aflorar uns actius problemàtics de 31.800 milions. El cost d'aquesta exposició i la necessitat de devaluar el valor comptable en 3.500 milions per les minusvàlues a la borsa han provocat pèrdues de la matriu BFA de 3.318 milions el 2011. Abans l'entitat va presentar 40 milions de beneficis.

Gorigolzarri i les provisions

José Ignacio Goirigolzarri va substituir Rato i va presentar un sanejament de més de 23.000 milions. Aquesta quantitat inclou la provisió de tot tipus de crèdits, no sols els immobiliaris. Això ha suposat un precedent per les necessitats de capital que han fixat Oliver Wyman i Roland Berger per a tot el sector.

Querelles a 33 consellers

S'han presentat sis querelles contra l'equip gestor de Rato i l'Audiència Nacional n'ha admès a tràmit quatre, entre les quals destaquen les d'UPyD i el moviment 15-M. Fins a 33 antics directius i consellers de Bankia estan imputats.

stats