ECONOMIA
Economia 09/05/2012

L'Estat nacionalitza Bankia

El FROB controlarà el 100% de la seva matriu, BFA i serà accionista majoritari del banc

Ara
2 min

BarcelonaEl ministeri d'Economia ha confirmat la intervenció de Bankia després que el seu nou president, José Ignacio Goirigolzarri ho demanés durant la reunió del consell de la seva matriu, BFA, segons fonts properes a l'empresa citades per Efe. La cotització de les accions de l'entitat ha caigut un 5,84%. Goirigolzarri en prendre possessió del seu nou càrrec ha proposat l'entrada de l'Estat en l'accionariat de la matriu de Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), participada per les set caixes fusionades. El pla de sanejament suposa la conversió en capital dels 4.464 milions que el FROB li va prestar el 2010. Tenint en compte que la valoració actual de l'entitat arriba amb prou feines als 4.000 milions, l'Estat es quedaria tot el capital de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres al vespre, el Banc d'Espanya ha emès un comunicat en què avala la petició del consell d'administració. El Ministeri d'Economia ha revelat que nacionalitzarà el 100% del Banc Financer i d'Estalvis, de manera que controlarà el 45% de Bankia, i alhora ha anunciat que l'Estat aportarà el capital "estrictament necessari" per sanejar el grup, ha informat aquesta nit en un comunicat.

El departament que dirigeix Luis de Guindos ha explicat que impulsarà els tràmits per convertir en accions el préstec de 4.465 milions que va concedir l'Estat al grup a finals de 2008.

Aquesta solució és similar a la realitzada el setembre passat a CatalunyaCaixa i Unnim, on el FROB va entrar com a propietari. La primera ja ha sigut venuda al BBVA (encara no la gestiona) i la segona està en procés de subhasta.

La mesura presa a Bankia també descarta, de moment, la creació d'un banc "dolent", opció que es podria plantejar a la resta d'entitats, on s'encabirien i es liquidarien tots els actius tòxics.

Rajoy, que es troba en una cimera a Portugal, havia deixat la porta oberta a la nacionalització en una roda de premsa aquest migdia. L'entitat, presidida fins divendres per Rodrigo Rato, és la que presenta una exposició al risc del sector immobiliari més alt, amb uns 37.000 milions d'actius tòxics valorats molt per sobre del seu preu de mercat. Això l'ha situat en l'epicentre dels dubtes entorn del sistema financer espanyol, i l'alt perfil polític del seu expresident semblava la barrera que no feia possible una intervenció decidida de l'executiu.

La dimissió de Rato aquest dilluns ha precipitat els esdeveniments fins a la mesura anunciada avui, que serà firmada pel consell de ministres de divendres. Les borses van respondre positivament a la dimissió de Rato i a part del càstig que va rebre Bankia, i la resta de valors van pujar dilluns. Aquesta tendència, però, es va capgirar ahir i avui s'ha traduït en una gran caiguda de l'Íbex que, de rebot, ha disparat la prima de risc al seu màxim anual.

stats