Economia 27/02/2012

Barcelona aspira a ser la seu de l'àrbitre regulador mundial de telecomunicacions

El director general de Fira de Barcelona admet que la decisió del govern espanyol de traslladar la seu de la CMT a Madrid podria afectar el projecte

Efe
3 min

BarcelonaEls impulsors del projecte de convertir Barcelona en la capital mundial del mòbil, la Mobile World Capital, aspiren que la ciutat sigui la seu d'un òrgan d'arbitratge internacional sobre telefonia mòbil i amb capacitat d'influir en la regulació de les telecomunicacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les iniciatives que més destaquen del projecte que Fira de Barcelona i l'associació GSMA, organitzadora del Congrés Mundial de Mòbils, han dissenyat per convertir la capital catalana en el referent mundial de les comunicacions mòbils.

Les línies bàsiques de l'estratègia d'aquesta capitalitat han estat exposades avui, coincidint amb la inauguració del congrés, en un acte presidit pel príncep Felip, i al qual han assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller delegat de GSMA, John Hoffman.

La Mobile World Capital tindrà un impacte sobre l'economia catalana que els seus promotors calculen en 3.500 milions d'euros acumulats en el període 2012-2018, dels quals uns 300 corresponen al primer any, derivats bàsicament de la repercussió del Congrés Mundial.

En el marc d'aquest gran projecte, es pretén que Barcelona pugui acollir un organisme que tingui capacitat tant per fer de mitjancer a nivell internacional en conflictes sobre telefonia mòbil, duent a terme tasques d'arbitratge, com per influir en la normativa que regeix en l'àmbit de les telecomunicacions.

En declaracions als periodistes després de finalitzar l'acte, el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, ha admès que la decisió del govern espanyol de traslladar la seu de la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions) des de Barcelona a Madrid podria afectar el projecte.

La GSMA, associació que representa els interessos dels operadors de mòbils de tot el món, va designar el juliol passat a Barcelona com Capital Mundial del Mòbil i durant els mesos que han passat s'ha anat perfilant un projecte que se sustenta en quatre pilars: el Congrés, el Mobile World Center, el Mobile World Festival i el Mobile World Hub.

El Mobile World Hub, el principal valor afegit de la proposta, pretén centralitzar projectes industrials i de desenvolupament de solucions i comptarà amb una seu pròpia en el districte tecnològic de Barcelona, on es treballarà per convertir les tecnologies mòbils en elements transformadors dels processos industrials.

Des del Hub, es canalitzaran iniciatives industrials i d'investigació que generaran llocs de treball qualificats.

Una altra de les bases del projecte és el Festival, que comptarà amb una agenda cultural dissenyada per optimitzar les propostes d'oci i entreteniment a partir de noves aplicacions.

Aquest programa culminarà en una Mobile Summer Week, que acollirà esdeveniments musicals i tecnològics, concursos i festivals, i que se celebrarà en el mes de juny.

Tots els projectes fan èmfasis en cinc grans àmbits: l'M-Wallet, que pretén transformar el telèfon en una cartera o moneder virtual; l'M-SmartCity, que busca una millor interacció entre els ciutadans i l'urbs; l'M-Travel, que persegueix facilitar el seguiment en temps real del transport; l'M-Content, centrat en el sector de l'oci; i l'M-Health, que vol convertir els mòbils en elements de millora dels serveis sanitaris.

De moment, la Mobile World Capital encara té pendent la firma de la constitució de la fundació integrada inicialment pel Ministeri d'Indústria, la Generalitat, l'Ajuntament, el GSMA i Fira de Barcelona.

Encara que la majoria dels projectes començaran a veure's materialitzats el 2013, un d'ells, la creació d'un centre estable de la telefonia mòbil mundial a Barcelona, pot ser una realitat aquest mateix any i s'espera que la seva ubicació definitiva -s'ha estudiat l'edifici de Telefónica- es conegui d'aquí a poc.

stats