IMMOBILIARI
Economia 26/11/2015

Barcelona només té 2.175 pisos nous buits

Tinsa alerta que s’hauria de començar a construir habitatge perquè en un any ja no n’hi haurà

Xavier Grau
3 min
Barcelona és la capital espanyola amb menys pisos nous buits; a l’Estat n’hi ha en total 390.000.

BarcelonaL’estoc de pisos nous buits a Barcelona és d’unes 2.175 unitats, segons un estudi presentat ahir per la companyia de taxacions Tinsa, que indica que a la capital catalana s’hauria de començar a construir habitatge nou perquè aquest estoc s’absorbirà en un any. La situació és molt diferent de la que es dóna a Espanya, on l’estoc total puja a quasi 390.000 pisos, que no seran absorbits pel mercat fins al primer semestre del 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’estudi analitza l’estoc d’habitatges que s’ha anat acumulant a l’Estat des que va començar la crisi el 2008. Des d’aquell any s’han construït a Espanya 1,56 milions d’habitatges, dels quals una quarta part continuen buits i, segons Tinsa, no es liquidaran fins d’aquí dos anys i mig.

L’anàlisi que fa Tinsa indica que l’activitat constructora es va centrar abans d’esclatar la bombolla en les grans capitals i la costa mediterrània, però la situació és ara molt desigual. Així, ciutats com Barcelona i Madrid només tenen un 15% d’habitatge nou desocupat i, per tant, “estan molt a prop de l’estoc tècnic perquè funcioni el mercat”. La mitjana de les grans ciutats se situa en el 22% d’habitatge nou desocupat, i la mitjana espanyola és el 24,9%.

En nombres absoluts, Barcelona és la capital amb menys habitatges nous desocupats (2.175), per sota de Saragossa (2.900), València (3.125), Sevilla (4.200) i Madrid (7.500). Tinsa calcula que es tardarà entre sis mesos i un any a absorbir l’estoc a Barcelona; a Madrid el període serà d’entre un i dos anys i a la resta de ciutats entre dos i tres.

L’informe conclou que hi ha alguns llocs on s’hauria de començar a construir, tenint en compte que el període de maduració d’una promoció és de dos anys. Entre aquests llocs on ja s’hauria de començar a fer pisos nous hi ha les ciutats de Barcelona i Girona, a més de Madrid, Màlaga, Granada, Oviedo, Santander, Pontevedra, Sant Sebastià, Gijón i Avilés.

Torna la construcció a la capital

De fet, sembla que els promotors n’han pres nota: Barcelona és una de les demarcacions on creix aquest any el nombre de projectes d’obra nova visats. Segons Tinsa, el primer semestre d’aquest any s’han tramitat projectes per construir 1.815 habitatges, enfront dels 1.054 del primer semestre de l’any passat.

Segons l’anàlisi que fa l’informe, mentre que a Barcelona l’habitatge nou buit és el 15% del construït des del 2008, a l’àrea metropolitana arriba al 25%, i als municipis de la costa al 27%. I tot i això hi ha diferències: l’índex de desocupació en les localitats més pròximes a la capital, com l’Hospitalet, Badalona i Santa Coloma, se situa entre el 10% i el 20%, mentre que en llocs més allunyats i on la bombolla de la construcció va ser més gran, com Sant Cugat, supera el 30%. Al Vallès hi ha importants diferències, ja que també Terrassa supera el 20%, mentre que Sabadell se situa en el 15%.

Ja més lluny, Manresa també supera el 20%, i pitjor és la situació de Mataró, al Maresme, on arriba al 40%. I a prop de Manresa, a Sant Fruitós de Bages, frega el 50%.

La creu la representa la demarcació de Tarragona. La franja costanera del Mediterrani és la que té més estoc d’habitatge buit, liderada per Castelló (38%) i seguida de Tarragona (33%). L’informe situa la major part d’aquest habitatge buit de la demarcació de Tarragona a la zona sud de la franja costanera, entre Cambrils i el Delta.

L’informe també indica que només el 14% dels habitatges buits a l’Estat estan en mans de promotors, mentre que la resta bàsicament són de la Sareb ( banc dolent ) i de la banca. I una part d’aquest estoc, el 9%, s’està comercialitzant per a lloguer i no per vendre’l.

stats