Economia 22/02/2016

Primer Mobile amb vaga

Colau no pot evitar el conflicte amb els treballadors del metro i titlla la mobilització de “desproporcionada”

Núria Martínez / Júlia Manresa
4 min
Primer Mobile amb vaga

BarcelonaAquesta setmana Barcelona no només ha de gestionar l’onada de visitants que acull l’onzena edició del Mobile World Congress (MWC), sinó que també ha d’enfrontar-se a una vaga. Després del fracàs de les reunions i les trobades a contrarellotge, avui es produirà la que serà la primera vaga de transport públic durant el congrés mundial de la telefonia mòbil, que aquest any celebra l’onzena edició. Avui i dimecres afectarà el servei de metro durant tot el dia: hi haurà serveis mínims del 50% en hora punta i del 30% a la resta de franges horàries. La mobilitat de la ciutat es veurà clarament afectada en una de les seves setmanes de més ocupació.

Quins dies i de quins transports hi haurà vaga la setmana del MWC?

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, conscient que té tots els focus a sobre i després que els treballadors s’aixequessin de la taula de negociacions, ahir va tornar a agafar les regnes del conflicte denunciant que la vaga és “desproporcionada”. “Això sí que ho he de poder dir”, va ironitzar. Acompanyada de la plana major de TMB i del gerent de l’Ajuntament, Jordi Martí, va defensar que “s’ha fet el màxim possible, tant des de l’Ajuntament com des de TMB” i que, per tant, té “la consciència tranquil·la”. “Si anéssim més enllà de la proposta presentada per la direcció, hauríem d’empitjorar el servei o augmentar tarifes i impostos”, va insistir l’alcaldessa, que va fer públic per primer cop el sou dels treballadors del metro: 33.000 euros anuals de mitjana.

En aquest sentit, va afegir que com a alcaldessa és “la responsable d’intentar aconseguir el màxim possible per als treballadors”, però que també ha de “garantir el millor servei públic per a la ciutadania”. “El marc pressupostari és limitat”, va insistir. En la mateixa línia es va pronunciar la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, que va apuntar que no poden dir que “sí a tot”. Vidal va recordar que per desbloquejar el conflicte, TMB va posar sobre la taula des d’un increment salarial per als treballadors de l’1% per al 2016 -és a dir, 360 euros bruts anuals per treballador- fins a l’ampliació de la contractació indefinida, encara que ja hi hagi un 90% dels treballadors en aquesta modalitat, entre altres propostes. “Parlem de preservar la plantilla, d’ampliar la contractació a temps complet i d’ampliar la contractació indefinida”, va concretar.

Retard en les negociacions

Al seu torn, des de l’altra banda de la trinxera, el portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez, va justificar haver-se aixecat de la taula de la reunió de dissabte perquè veien com una “provocació” que l’empresa els plantegés negociar a partir de la una de la matinada “i en tres hores” el conveni col·lectiu de tres anys.

Segons els treballadors, l’empresa “no té cap ganes de posar fi a aquest conflicte” i per tant mantenen la vaga. Per a Sánchez, la inflexibilitat de TMB “no només esgota el marge de negociació” sinó que qüestiona “la posició de l’altra part”. Contràriament, la presidenta de TMB va negar que s’hagués parlat d’aprovar un nou conveni al llarg de la matinada. “Com és lògic, no es pot negociar un conveni col·lectiu ni en hores ni en dies”, va afirmar.

Tot i la vaga de metro, l’alcaldessa va voler llançar un missatge de tranquil·litat, assegurant que “malgrat les molèsties que pugui ocasionar als barcelonins” la setmana del MWC “es podrà desenvolupar amb normalitat”. Però la vaga del metro no és, de fet, l’única que hi haurà durant aquesta setmana. Dimarts i dijous serà el torn dels autobusos -amb aturades de dues hores tres cops al dia, però amb molta menys afectació per a la mobilitat-, i divendres, la de Renfe.

Com a pla de contingència per assegurar que els assistents al Mobile hi puguin assistir “ràpidament”, l’associació que organitza el MWC, el GSMA, ha habilitat busos llançadora. Hi haurà un servei des de i fins al recinte firal de Gran Via amb quinze punts de recollida a tota la ciutat. Un altre element que pot facilitar la mobilitat de la ciutat és que tots els taxistes podran treballar aquests dies sense restriccions. La liberalització del taxi serà de dilluns a dijous, de les sis de la tarda a les sis de la matinada.

A ningú no se li escapa que una de les lloses que Colau arrossegarà durant anys són les declaracions que va fer abans d’arribar a l’alcaldia contràries al Mobile. Posteriorment, les va voler matisar, assegurant que el que cal reivindicar és una tecnologia al servei de la ciutat i de les persones. I ahir, durant el sopar d’inauguració del Mobile, va fer una crida a posar la tecnologia al servei de la gent per intentar construir un futur millor.

L’alcaldessa va lamentar el “gran augment de les desigualtats” els últims anys, un empitjorament de les condicions laborals i una explotació massiva de recursos naturals, i va demanar servir-se de les noves tecnologies per evitar-ho. Per això, va apostar per posar la tecnologia al servei de tothom.

Cap als 100.000 visitants

Els problemes inevitables que suposaran aquests entrebancs en la mobilitat no han impedit que els organitzadors d’una de les cimeres tecnològiques mundials més esperades continuïn preveient batre rècords. En el mateix sopar d’inauguració al Gran Teatre del Liceu, Mats Granryd, el director general del GSMA -el conglomerat d’empreses de telecomunicacions organitzadores de l’esdeveniment- va mostrar-se convençut que aquest any se superaran els 95.000 assistents de l’any passat. Assolir una xifra pròxima als 100.000 visitants suposaria duplicar els assistents de la primera edició celebrada a Barcelona.

En xifres globals, aquest esdeveniment no ha deixat de créixer en tots els seus àmbits. No només en nombre d’assistents, sinó que la superfície utilitzada ja gairebé triplica la del 2006. De fet, l’expansió ha traspassat les fronteres del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. I també han crescut amb força les activitats paral·leles. Per exemple, el congrés de l’emprenedoria 4 Years From Now (4YFN) preveu atreure 4.000 assistents més que l’any passat, fins a arribar als 12.000.

L’organització preveu un impacte global per a la ciutat de 460 milions d’euros, una xifra que fins i tot Colau va subscriure en la presentació de les activitats de la Fundació Mobile World Capital, que ella presideix. En aquest sentit, ahir tots els representants polítics van aprofitar el MWC per recordar la capacitat de Barcelona d’atraure inversió internacional en l’àmbit de la innovació i la tecnologia.

stats