SECTOR QUÍMIC
Economia 07/06/2012

BASF amplia producció i dobla la inversió als 40 milions

Toni Garganté
2 min
Erwin Rahue és el responsable dels negocis del sud d'Europa de la multinacional BASF.

BARCELONA.BASF va anunciar ahir que doblarà aquest any les inversions productives fins als 40 milions d'euros. La meitat d'aquest pressupost es destinarà bàsicament a ampliar la capacitat de les plantes del grup a la petroquímica de Tarragona. La resta es destinarà a millorar la competitivitat de les altres fàbriques catalanes de l'Hospitalet de Llobregat, Castellbisbal i la Zona Franca (les dues últimes, procedents de la compra l'any passat de Cognis, l'antiga divisió química de Henkel) i a les altres cinc que manté fora de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident i conseller delegat de BASF Española, Erwin Rahue, va destacar "el compromís de la multinacional amb el mercat espanyol, que malgrat els problemes de demanda segueix sent atractiu com a plataforma de producció". Tot i això, va avisar de tres perills. En primer lloc, va demanar un marc normatiu estable, per afavorir la consolidació de les inversions. I en segon i tercer lloc va parlar de dues peticions clàssiques del sector químic: els costos energètics i les connexions logístiques.

Rahue no va concretar la demanda de millora energètica, ni va voler xifrar el sobrecost elèctric espanyol respecte d'altres països europeus, però va repetir com en anys anteriors que l'energia és massa cara a Espanya.

Sobre el tercer i últim desig, el màxim responsable de BASF a Espanya va explicar que perilla una futura inversió per instal·lar una terminal intermodal de mercaderies en els seus terrenys de la petroquímica de Tarragona. Aquest projecte consta d'un pressupost addicional de 20 milions, compartit amb Comsa, l'empresa logística Contank i un operador logístic ferroviari de mercaderies estranger que Rahue no va revelar. El director de centres de producció de BASF Española, Joan Maria García Girona, va remarcar que aquesta inversió no es farà si no es construeix una via d'ample europeu entre Castellbisbal i Tarragona a curt termini.

Les vendes pugen un 17%

El projecte té sentit si es poden carregar els productes químics de BASF a la petroquímica i es transporten en tren al centre d'Europa en un sol comboi. Rahue va ser categòric, i va afegir que la ministra de Foment, Ana Pastor, es va comprometre amb l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) a una solució ràpida per l'ample europeu que, en tot cas, podria arribar el 2015.

"En aquest cas, hi estaríem a temps, però si no s'inclou aquesta inversió en els pròxims pressupostos generals de l'Estat s'allargarà fins al 2020 i el projecte segurament es perdrà", va indicar García Girona. El grup químic alemany va facturar per valor de 1.537 milions a Espanya el 2011, una xifra que va suposar un increment del 17% respecte a l'any anterior. La plantilla de les seves fàbriques i oficines és de 2.100 treballadors. Les vendes del primer trimestre d'enguany van arribar als 356 milions, un 14% menys que en el mateix període del 2011.

stats