CRISI DE L'EURO
Economia 28/07/2012

Berlín avala que el BCE actuï

Laia Forès
3 min
ALEMANYA CEDEIX La principal economia de l'euro ha canviat la seva posició i ara dóna suport a la idea expressada pel Banc Central Europeu d'actuar per ajudar Espanya i Itàlia. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el ministre de Finances del país, Wolfgang Schauble, creuen que és hora de reactivar la compra de deute sobirà per rebaixar la pressió dels mercats.

BRUSSEL·LESEl vent bufa a favor de l'economia espanyola. Després d'uns dies de vertigen en què Espanya ha estat a un pas del rescat total, sembla que el perill ja no és imminent gràcies al canvi de discurs del Banc Central Europeu (BCE), que ara compta amb l'aval explícit de Berlín. El viratge en la política de la institució que presideix Mario Draghi ha estat, sens dubte, empès per la principal economia de l'euro, Alemanya, el país que té més pes polític i influència en el si del BCE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, va donar ahir un nou impuls a la borsa espanyola i va aconseguir rebaixar encara més la prima de risc gràcies a un comunicat en què donava suport al fet que el BCE actuï per ajudar els socis més afectats per la pressió dels mercats. La prima de risc va tancar amb 535 punts, 104 menys que dimarts passat, i l'Íbex-35 va tornar a tancar en verd, amb guanys de gairebé el 4%.

Schäuble va "donar la benvinguda" a les paraules que va pronunciar dijous Mario Draghi comprometent-se a "fer el que calgui" per preservar la moneda única. El suport d'Alemanya és molt significatiu, ja que Schäuble fins ara s'havia mostrat contrari que el BCE continués comprant deute sobirà dels països amb problemes. A les paraules de Schäuble s'hi va sumar un comunicat conjunt de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, François Hollande, en què repetien la idea de Draghi. "Estem decidits a fer-ho tot per protegir l'eurozona", deia el text.

Mario Draghi no va concretar què pensa fer per ajudar Espanya i Itàlia, però s'especula que es reactivaria de la compra de deute i es donaria llicència bancària al fons de rescat europeu. Segons publicava ahir el diari francès Le Monde , els plans del BCE passen per fer les dues coses. D'una banda, tornar a comprar bons espanyols i italians, però amb una condició: paral·lelament, el fons de rescat europeu també ha de comprar deute dels dos estats. I, de l'altra, en una segona fase es donaria la llicència bancària al fons perquè pogués ampliar el capital.

Espanya no farà la petició

Perquè això fos possible, Madrid i Roma haurien de fer la petició formal als socis de l'euro per demanar que el fons de rescat compri bons sobirans, cosa que no ha succeït. Ara per ara, cap dels dos governs ha donat mostres de voler fer el pas, tot i que per a Espanya aquesta opció podria ser l'única per esquivar el rescat. Ahir mateix, el govern de Mariano Rajoy va descartar fer la petició, però la setmana que ve podria canviar d'opinió. Rajoy s'entrevistarà dijous amb el primer ministre italià, Mario Monti. La cita serà clau per decidir futures accions per mantenir les primes de risc a ratlla.

Amb la baixada els últims dies de la prima de risc, Espanya s'allunya del rescat, però ahir els rumors encara se sentien amb força. Segons l'agència Reuters, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, hauria admès per primera vegada en la seva reunió de dimarts amb Schäuble que l'Estat necessitarà un rescat de 300.000 milions d'euros si la prima de risc es manté en nivells insostenibles. Segons Reuters, que cita fonts anònimes, el ministre de Finances alemany hauria respost a De Guindos que en aquests moments el govern d'Angela Merkel "no se sent còmode amb la idea d'executar un rescat".

El govern espanyol, però, ho nega. "No demanarem el rescat, ni és una opció", va dir amb rotunditat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El discurs oficial a la Moncloa és que hi ha "preocupació" però que Espanya ja ha complert amb la presentació dels nous ajustos de 65.000 milions en dos anys i mig, i ara la fi de la incertesa als mercats està en mans d'Europa, informa Joan Faus.

Més recessió per al 2013

Els problemes de l'Estat no s'acaben amb la prima de risc. El Fons Monetari Internacional va revisar ahir a la baixa les previsions per a Espanya i ho va atribuir a les últimes retallades anunciades per Rajoy. Segons la nova estimació, l'economia espanyola caurà un 1,2% el 2013, el doble del previst inicialment i més del que apunten les previsions del govern espanyol (-0,5%). Tot i així, l'FMI va aplaudir els esforços d'austeritat de Rajoy.

stats