Economia 23/08/2012

Berlín avisa que demà no concedirà res més a Atenes

Samaràs va prometre ahir que tornaran a Alemanya el seu ajut monetari, però Merkel es va mantenir dura i va avançar que en la reunió de demà amb el premier grec no es decidirà cap concessió més.

Isaac Lluch
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, va parlar ahir de Grècia des de Moldàvia.

BERLÍN.L'un necessita temps per sobreviure i l'altra per decidir. I Europa agonitza. En vigílies de veure's les cares, el primer ministre grec, Andonis Samaràs, va engegar una llampant campanya mediàtica per encantar Angela Merkel, però la cancellera alemanya hi va reaccionar escèptica. Mentre el líder hel·lè suplicava des de les pàgines de Bild més temps per dur a terme les reformes i fins i tot garantia "personalment" en una entrevista al Süddeutsche Zeitung que el seu país tornarà a Alemanya els crèdits d'ajut per valor de més de 100.000 milions d'euros, la cap del govern germànic tot just encertava a contestar que se l'escoltarà en la reunió que mantindran tots dos demà a Berlín, però que, en tot cas, no mourà peça fins a l'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Esperar la 'troica'

"Divendres no trobarem cap solució, sinó que esperarem l'informe de la troica . Llavors decidirem", va apuntar ahir Merkel des de Chisinau (Moldàvia), on era de viatge oficial. "Vaig al diàleg amb la consciència que hem d'aconseguir que cada soci ha de complir les seves obligacions", va indicar per donar carabasses a Samaràs. Altres polítics rellevants de la coalició de govern de Berlín, així com el ministeri de Finances holandès, van descartar categòricament un relaxament de l'agenda de reformes de Grècia.

Mentre ahir disminuïen les expectatives d'Atenes, Angela Merkel va avançar part del missatge que dirigirà avui en rebre el president francès, François Hollande. "No es tracta només de qüestions econòmiques, sinó de tractar Europa com un tot. Els errors inicials de la unió monetària europea encara no els hem eliminat i amb aquest esperit parlaré amb el president francès", va concloure la cancellera.

stats