Economia 06/04/2011

Blanco es planteja que Aena cotitzi en borsa

Detalla 100 mesures per estalviar 11.479 milions d'euros, que van des de la modificació de la llum de les carreteres fins a la compra de 33 cotxes elèctrics

Miquel Codolar
2 min

MadridEl ministre de Foment, José Blanco, ha explicat que es planteja "fins i tot una possible sortida a borsa" d'Aena en cas que "les condicions del mercat i de la companyia així ho aconsellin". Durant la compareixença al Congrés per explicar les 100 mesures d'estalvi que han de permetre estalviar 11.479 milions d'euros, ha defensat que l'objectiu de la privatització del 49% d'Aena "no és recaptatori", sinó que es pretén "maximitzar el valor dels ingressos que obtinguem en cada moment en funció de l'evolució del mercat". Els canvis a Aena han de "permetre que entri en beneficis tres o quatre anys abans del previst, avançant-nos a les previsions establertes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha anunciat que la societat Aena Aeropuertos S.A. estarà constituïda i inscrita al Registre Mercantil abans de l'estiu. En aquest moment Aena ja ha contractat un consultor operatiu i un consultor estratègic, i el 22 de febrer va obrir el concurs públic per contractar els serveis d'un assessor jurídic. El segon semestre del 2011 es crearan quatre societats filials, dos per a l'aeroport de Barajas i dos per al del Prat. Cadascun d'aquests aeroports tindrà una societat filial gestora del contracte concessional i una societat de seguiment de la concessió. Això es fa "perquè l'actual conveni col·lectiu d'Aena segueixi vigent en aquests aeroports, garantint els drets dels treballadors". Per altra banda, durant el segon semestre del 2011 Aena Aeropuertos licitarà a través d'un concurs públic un percentatge majoritari a aquestes societats. "D'aquesta manera el soci privat es farà càrrec íntegrament de la gestió de la societat de la concessió".

Entre les 100 mesures d'estalvi n'hi ha una per fomentar el cotxe elèctric. En aquest sentit, Foment comprarà 33 vehicles, que utilitzarà als aeroports de Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca i Lanzarote. Foment invertirà més d'un milió d'euros per adquirir aquests vehicles en modalitat de lloguer a tres anys. Blanco ha destacat que es tracta de la flota de cotxes elèctrics utilitzada per un gestor aeroportuari més gran d'Europa.

stats