Borses
Economia 02/08/2011

La Borsa perd un 2,18% i se situa a nivells de fa un any, mentre Brussel·les nega un rescat espanyol

A un mínim anual de 9.100 punts ha caigut l'Ibex-35, l'index selectiu espanyol. Això vol dir que la sagnia segueix en els mercats de renda variable, amb unes pèrdues anuals que arriben al 7,55%. L'elevada volatilitat també s'ha mantingut en el mercat de renda fixa, amb una prima de risc disparada a primera hora fins uns màxims històrics de 403 punts bàsics sobre el bo alemany. La situació s'ha reconduït una mica quan Brussel·les ha negat que tingués sobre la taula un rescat de l'economia espanyola.

T. G.
2 min

BarcelonaEls mercats no han fet cas de la reducció de l'atur del mes de juliol i han seguit atacant el deute espanyol, mentre la borsa baixava. L'inici de la sessió s'ha vist marcat per un repunt històric de la prima de risc (la referència del sobrecost espanyol respecte els bons alemanys a 10 anys), que s'ha situat en els 403 punts bàsics. Però ha durat poc. Els rumors que fons xinesos podrien comprar deute espanyol i la notícia que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es quedava a La Moncloa per gestionar la crisi han calmat els mercats de renda fixa, amb una progressiva reducció de la prima de risc per sota dels 400 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al final, el diferencial amb el bo alemany va tancar en els 390 punts, a un tipus d'interès del 6,45%, des del 6,22% que va arribar el dilluns. Els analistes van explicar que el problema no són les puntes del preu del deute, sinó que cada dia que passa el nivell del tancament és més elevat que el dia anterior. Això és important pel finançament del país. Per exemple, el Tresor espanyol té previst emetre demà passat bons per valor de 3.500 milions d'euros. Caldrà veure si hi ha demanda suficient i quin preu paga. En tot cas, el gran beneficiat de tot aquest procés és el bo alemany. Com que actua de valor refugi, avui es va acostar al 2,1%, rebaixant-se pràcticament al nivell previ del rescat irlandès.

Pel que fa a la Borsa, l'Ibex 35 ha caigut 2,18%, fins els 9.114,9 punts. Les pèrdues anuals pugen fins els 7,55%. Cal tenir present que els índexs evolucionen més ràpidament a la baixa o a l'alça perquè hi ha menys operacions financeres, amb un volum total menor. En tot cas, l'index d'expectatives borsàries dels economistes preveu que l'Ibex 35 tancarà el tercer trimestre de l'any al voltant dels 10.400 punts.

stats