Economia 17/06/2011

Un accionista indignat demana a Botín que s'uneixi a les assemblees del 15M

El president del banc Santander, Emilio Botín, el dia després que l'Audiència Nacional anunciés que està investigant la seva família per evasió fiscal, ha dit que aquest any la morositat a l'Estat arribarà al màxim i ha demanat "reformes, treball i confiança" perquè Espanya surti de la crisi. Ha rebut una allau de crítiques durant la junta per haver renovat al conseller delegat condemnat per el Tribunal Suprem

Miquel Codolar
4 min

MadridEl president del banc Santander, Emilio Botín, ha dit a la junta d'accionistes de la seva entitat que l'exercici del 2010 ha sigut "excel·lent" perquè el benefici del grup, sense extraordinaris, va ser de 8.181 milions d'euros, un 8,5% menys que l'any anterior. Ha afegit que per quart any consecutiu el banc s'ha situat entre els de més beneficis del món i el més diversificat del món, i també ha valorat la seva diversificació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha manifestat que l'Estat suposa el 15% del benefici del grup el 2010 i, després d'uns anys de "debilitat econòmica" que s'han traduït en menys beneficis, el negoci està en un moment de clar canvi de tendència i punt d'inflexió. Ha dit que els resultats a Espanya demostren que el marge de clients s'està recuperant i la morositat se situa a prop del seu màxim, que assolirà durant el 2011.

Els indignats del Santander demanen gestos

L'accionista del Santander i membre del moviment 15M Gonzalo Gordillo Cordero ha intervingut a la junta d'accionistes del banc per denunciar que "no es pot seguir pensant que el sistema econòmic actual seguirà per sempre més". Per això ha convidat a tots els membres de la junta de l'entitat a unir-se a les assemblees per decidir el futur de l'entitat.

Ha denunciat que els diners del Santander que permeten fabricar armes "donen beneficis i primes als directius" i per això ha indicat que "l'acte individual de cada accionista, si busca el bé comú, pot col·laborar a la construcció d'un món millor pels nostres fills i néts que ens criden deseperats". Ha manifestat que hi ha dues possibilitats, seguir vinculats al "putrefacte sistema fins l'extinció o avançar tots junts". Per això ha acabat la seva intervenció dient: "quedeu tots convidats, uniu-vos a les assemblees".

Botín ha volgut respondre al moviment 15M que "el banc segueix una política molt important de responsabilitat social corporativa, som únics pel qeu fa als plans en relació a les universitats ja que el 2010 hem invertit 105 milions en educació, hem donat 14.500 beques i a través del portal Universia hem facilitat el primer lloc de treball a 176.432 universitaris".

Crítiques per renovar el conseller delegat condemnat

Botín s'ha mostrat molest davant la intervenció de diversos accionistes que han retret al president de l'entitat que s'hagi renovat al conseller delegat Alfredo Sáenz, que va ser condemnat a tres mesos de presó i inhabilitació per un delicte d'acusació falsa formulada contra uns creditors de Banesto quan era president de l'entitat, el 1994, una condemna a la que va recórrer al Tribunal Constitucional.

Per a Botín Sáenz "és el millor conseller delegat de la banca", ha mantingut informada la junta i el delicte no està relacionat amb el Santander ni cap empresa del banc. Botín ha retirat l'ús de la paraula i ha criticat que diversos accionistes per no fer propostes concretes, visiblement molest. El president del Santander no ha fet cap referència durant la junta d'accionistes als vint indignats que criden consignes contra el banquer a la porta de la junta d'accionistes ni a la investigació de l'Audiència Nacional a la seva família per pressumpta evasió fiscal. "No parlo de temes judicials aquí", ha dit.

La recepta: Reformes, treball i confiança

Botín considera que l'economia internacional s'està recuperant. A Espanya s'han donat "passos importants" durant el 2010 per recuperar la confiança dels mercats internacionals. "La posada en marxa de reformes estructurals està aconseguint mantenir-nos separats de la resta de països perifèrics" però "cal seguir treballant" per retallar la distància amb els països que estan "en franca recuperació". Ha reclamat que es completi la reestructuració del sistema financer "amb rapidesa" pel que fa a la recapitalització d'algunes entitats i la seva sortida a borsa per assegurar la seva rendibilitat, "fet que exigeix cuidar els marges i reduir els costos".

De cara al futur, ha indicat que "Espanya sortirà de la crisi com ha fet sempre en moments difícils". Ha afegit que "el que és necessari es resumeix amb tres paraules: reformes, treball i confiança. Tenim, a més, empreses molt competitives i la generació jove millor preparada de la nostra història". Ha indicat que un dels reptes més importants de la banca és que els projectes solvents i els sectors productius rebin el finançament necessari i per això s'ha compromès a "atendre tota la demanda solvent de crèdit".

Una regulació bancària que "pressiona" els bancs

El vicepresident conseller delegat del banc Santander, Alfredo Sáenz, ha manifestat que el seu és un grup bancari "ben diversificat, amb un dels balanços més sòlids de la banca internacional, una presència als mercats de creixement i un model de banca que demostra el seu èxit any rere any". Sáenz ha manifestat que espera "progressives millores el 2012 i 2013, fet que s'hauria de traduïr en unes perspectives molt positives i un creixement fàcil per al sistema financer".

Tot i això ha assenyalat "importants reptes" com la manca de creixement a Espanya, Portugal, el Regne Unit i EUA, així com la nova regulació bancària, "que posa pressió sobre la rendibilitat estructural del sistema i fa més escassa l'oferta de crèdit i el seu deute", així com el major cost de la liquiditat. Ha acabat la seva intervenció indicant que "Santander està infravalorat" perquè "té un potencial de benefici per sobre dels 10.000 milions, hauria de valer 65.0000 milions.

stats