UNIÓ EUROPEA
Economia 19/06/2016

El 'Brexit' no espanta Catalunya

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, però les exportacions ja estan caient aquest any

Xavier Grau
5 min
El 'Brexit' no espanta Catalunya

BarcelonaNo hi ha por, sinó incertesa. Aquest seria el resum del que pensen els empresaris catalans sobre el denominat Brexit, l’eventual sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Una possibilitat que podria començar a resoldre’s amb el referèndum del dia 23 de juny. Els socis de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya han fet un sondeig, i el 70% creuen que si el Regne Unit abandona la UE els seus negocis se’n ressentiran negativament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el focus no està tant en la incertesa sobre el referèndum com en el que vindrà després. “El problema no és el dia X, sinó el dia X+1”, explica Carme Poveda, directora d’anàlisi de la Cambra de Comerç de Barcelona. En cas que guanyin els partidaris de marxar hi hauria una negociació, més o menys llarga, i s’hauria de veure com quedaria la relació entre britànics i la UE i si es negocia un acord preferencial, a l’estil de Suïssa, apunta Poveda.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. El 2015 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 4.084 milions -el 6,4% de totes les exportacions catalanes-, i Catalunya va importar del Regne Unit per valor de quasi 2.640 milions, un 3,5% de les importacions catalanes. Una relació comercial que es tradueix en un saldo positiu de 1.444 milions d’euros que, a més, anava a l’alça perquè va créixer un 21% l’any passat, ja que les exportacions catalanes al Regne Unit van augmentar més d’un 10%, a un ritme de gairebé el doble que el creixement de les importacions.

Cau l’exportació

Però en el primer trimestre d’aquest any la situació ha canviat radicalment. Les exportacions catalanes al Regne Unit han caigut un 12,5% respecte al mateix trimestre de l’any anterior i no arriben als 1.000 milions d’euros, mentre que les importacions des del Regne Unit han augmentat un 3,3% respecte al mateix període de l’any passat. Un canvi que podria correspondre a un primer impacte de la por al Brexit, apunta Carme Poveda. Una por que també veu Philippe Gelis, conseller delegat de la fintech de canvi de divises Kantox, que destaca la volatilitat del canvi de la lliura des que es va convocar el referèndum. Una volatilitat i una depreciació que es podria accelerar si els britànics diuen a la sortida de la UE.

No sembla en principi que els exportadors creguin de debò en la possibilitat del Brexit o almenys això és desprèn de les dades de Crédito y Caución, la companyia del grup Catalana Occident especialitzada en assegurances de comerç internacional. Segons fonts d’aquesta companyia, els assegurats operen amb normalitat amb el Regne Unit perquè consideren que encara que guanyés la sortida de la Unió Europea no succeiria de manera automàtica, sinó que hi hauria una llarga negociació. “Sigui quin sigui el resultat del referèndum, no tindrà un efecte jurídic immediat”, diuen. La companyia no col·loca Espanya entre els estats més vulnerables a un possible Brexit, sinó que indica que els més afectats serien Alemanya, Holanda i Irlanda.

Els riscos que veu l’asseguradora són a mitjà termini. Si el Regne Unit sortís de la UE hi hauria un canvi d’equilibris al club europeu, ja que els britànics, amb Alemanya, Irlanda i Holanda, són defensors de polítiques liberals i de lliure comerç, i podrien agafar més pes les polítiques proteccionistes que defensen estats com França.

Aturar inversions

Un altre dels punts importants són les inversions. Segons la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, el Regne Unit és el cinquè estat que més inverteix a Espanya, i Catalunya s’ha endut gairebé una quarta part d’aquests recursos en els últims anys. La inversió directa a Catalunya d’empreses britàniques va pujar a 2.100 milions d’euros entre el 2009 i el 2014. Uns recursos destinats bàsicament al sector de l’alimentació, l’immobiliari i el farmacèutic. Precisament l’immobiliari és un dels sectors que han sigut més actius en els últims anys. Però hi ha hagut un canvi. Davant la falta de producte a Catalunya, alguns inversors catalans, sobretot family offices, han dirigit l’atenció a Londres, seguint l’exemple d’Amancio Ortega. Però la incertesa provocada pel referèndum frena aquestes inversions, segons explica la directora general a Barcelona de la consultora Aguirre Newman, Anna Gener: “Hem rebut ordres d’alguns d’aquests inversors de paralitzar la cerca d’actius a Londres”. Malgrat això, aquesta experta creu que la capital anglesa continuarà sent un dels principals mercats immobiliaris “passi el que passi”. La mateixa veu explica que els inversors immobiliaris britànics i els grans fons de la City continuen interessats a invertir a Barcelona.

De fet la posició és lògica, ja que la majoria d’experts apunten a una devaluació de la lliura esterlina respecte a l’euro en cas que es produís la sortida britànica de la UE, amb la qual cosa els inversors catalans podrien aconseguir d’aquí un temps els mateixos actius a millor preu, i evitarien les pèrdues que tindrien si invertissin ara.

El factor lliura esterlina

Aquesta possible devaluació de la lliura també és el perill més important que, a mitjà termini, veuen les pimes exportadores. Segons Jacint Soler, director institucional de la patronal Pimec, el més probable, si es produeix el Brexit, seria la devaluació, que faria més competitives les indústries britàniques enfront de les catalanes. Però en el tràfic de mercaderies considera que no hi hauria canvis perquè el Regne Unit continuaria a la unió duanera i, per tant, continuaria la lliure circulació de béns. Una altra cosa serien les restriccions a la lliure circulació de persones, que podria afectar algunes pimes, sobretot del sector tecnològic, que han obert centres al Regne Unit per captar talent.

Aquest factor també podria afectar el turisme. El Regne Unit és el segon mercat turístic d’origen per a Catalunya, després de França. L’any passat 1,3 milions de britànics es van allotjar en hotels catalans, apunta Carme Poveda, que recorda que a més n’hi ha que tenen una segona residència aquí.

Automòbil, química i farmàcia, tecnologia i finances són els sectors potencialment més vulnerables

El president de Grifols, Víctor Grífols, destaca que al Regne Unit hi tenen “una activitat estrictament comercial” i no hi veuen “una implicació gran més enllà de pensar que caldria fer més tràmits duaners i altres”.

Seat va vendre 47.000 cotxes al Regne Unit el 2015. El director global de desenvolupament de la xarxa de concessionaris, Ferran Jover, destaca que és un mercat important per a Seat, “com d’altres que no formen part de la UE”.

El Banc Sabadell va comprar l’any passat el britànic TSB, la qual cosa li permet tenir una quarta part d’actius a l’estranger. El Brexit no sembla que preocupi gaire al seu president, Josep Oliu. “L’única afectació que pot tenir és conseqüència de la devaluació de la lliura”, i assegura que el banc ja té les cobertures pertinents. No obstant, defensa la compra del TSB i considera que el Brexit seria una mala decisió.

Abertis gestiona una via de gran capacitat al Regne Unit i té suport tecnològic de la filial EMOvies. Salvador Alemany, president, creu que el Brexit “alteraria les relacions econòmiques i financeres europees i internacionals”.

Josep Lluís Bonet presideix la Cambra d’Espanya i també Freixenet, una de les grans empreses exportadores. Aposta per la integració econòmica i diu que el Brexit tindria “efectes perniciosos directes” en molts sectors.

stats