Economia 08/09/2012

Brussel·les vol que el BCE supervisi tots els bancs de la zona euro el 2014

L.f.
1 min

BRUSSEL·LESLa Comissió Europea també desafiarà Alemanya amb la seva proposta sobre la unió bancària europea. El comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, farà pública dimecres que ve la iniciativa per crear un únic regulador bancari europeu, un document que conté propostes que compten amb el rebuig de la primera economia de l'euro. Segons l'esborrany del text, que va avançar ahir el diari italià Il Sole 24 Ore , el BCE assumirà el paper de regulador únic i tindrà la capacitat per atorgar o retirar llicències a les entitats bancàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta més polèmica de cara a Berlín és que el regulador únic europeu s'encarregarà de supervisar tots els bancs dels països de la zona euro, unes 6.000 entitats, i no només els més importants, com s'havia especulat en un principi. Alemanya s'oposa a acceptar que el BCE també tingui capacitat per supervisar els seus bancs regionals -equivalents a les caixes espanyoles- i proposava que la mà del BCE només arribés a les entitats sistèmiques.

Tot i això, hi haurà un període transitori. Segons l'esborrany avançat pel diari italià, el regulador únic entrarà en vigor l'1 de gener del 2013 només per als bancs de l'eurozona més importants i un any després, el 2014, el BCE ja passaria a supervisar totes les entitats. El text encara s'ha de sotmetre a la votació del col·legi de comissaris i, posteriorment, Michel Barnier té previst fer-lo públic. Després, els ministres de Finances de la zona euro debatran les propostes de la Comissió Europea i encara podran introduir-hi modificacions abans de donar-hi el vistiplau definitiu, cosa que en principi passarà abans de finals d'any perquè la unió bancària pugui ser una realitat d'aquí quatre mesos.

stats