Economia 06/03/2013

Brussel·les torna a multar Microsoft per no deixar escollir navegador en el Windows 7

El gegant nord-americà s'ha saltat l'acord signat el 2009 amb la Comissió Europea en una investigació antimonopoli. La companyia diu que ha estat un error tècnic

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea ha tornat a imposar una multa multimilionària a Microsoft, aquesta vegada de 561 milions d'euros, per no complir amb els seus compromisos de permetre als usuaris triar fàcilment el navegador en una versió de Windows 7, i donar prioritat al seu propi cercador, Internet Explorer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les creu que el gegant nord-americà ha incomplert l'acord assolit el 2009 amb les institucions europees pel qual es comprometia a oferir en el seu sistema operatiu una pantalla per triar un navegador d'Internet diferent del seu Explorer fins al 2014.

Microsoft no va complir aquesta obligació en la seva versió Service Pack 1 de Windows 7 entre el maig del 2011 i el juliol del 2012. Segons Brussel·les, 15 milions d'usuaris no van poder escollir amb claredat el seu navegador.

La multa imposada es deriva, segons ha explicat la CE en un comunicat, de l'incompliment d'aquests compromisos legalment vinculants, amb els que l'executiu comunitari havia acceptat tancar la seva investigació sobre els problemes de competència que suposava la inclusió d'Internet Explorer en el seu sistema operatiu Windows, que domina el mercat dels ordinadors personals.

"Aquestes decisions requereixen un compliment estricte. L'incompliment és una infracció molt seriosa que ha de ser sancionada en conseqüència", ha assenyalat el vicepresident de la CE i titular de Competència, Joaquín Almunia, en una roda de premsa.

Aquesta és la primera vegada que la CE sanciona una empresa per no complir amb compromisos legalment vinculants acordats en l'àmbit de les investigacions antimonopoli.

Segons Brussel·les, per establir la quantia de la multa s'ha tingut en compte la "gravetat i la durada de la infracció, la necessitat de garantir un efecte dissuasori amb la sanció i, com a circumstància atenuant, el fet que Microsoft ha cooperat amb la Comissió" després de detectar la infracció.

L'empresa nord-americana ha reconegut, de fet, el seu incompliment, que atribueix a un error tècnic i al qual més tard va posar-hi remei.

En un comunicat difós a Brussel·les després de conèixer-se la multa, l'empresa de Redmond (EUA) deixa clar que assumeix "completament la responsabilitat de l'error tècnic que va causar aquest problema, i hem demanat disculpes per això".

A més, assegura que va enviar a la Comissió "una avaluació completa i sincera de la situació", i que "ha fet els passos necessaris per reforçar el nostre desenvolupament de programari i altres processos per ajudar a evitar aquest tipus d'errors".

"Microsoft diu que en absolut [la infracció] va ser intencionada. Jo no tinc motius per pensar una altra cosa", ha dit Almunia.

Les altres sancions a Microsoft

La companyia fundada per Bill Gates ha estat multada ja en altres ocasions per l'executiu comunitari.

El febrer del 2008, la Comissió va decidir imposar-li una sanció de 899 milions d'euros en considerar que, del juny de 2006 a l'octubre del 2007, les tarifes de remuneració que proposava per donar accés a la informació relativa a la interoperabilitat no eren raonables.

El juny passat, el Tribunal General de la UE va donar suport "en essència" a la multa de la Comissió de 2008, tot i que va reduir lleugerament l'import de la sanció a 860 milions d'euros.

Prèviament, Brussel·les ja havia imposat a la companyia dues multes de 497 milions d'euros el 2004, i de 280 milions, per negar-se a facilitar a dades d'interoperabilitat als competidors i a autoritzar-ne l'ús per desenvolupar i distribuir productes que competissin amb els seus en el mercat dels sistemes operatius per a servidors de grups de treball.

stats