CRISI DE L'EURO
Economia 29/06/2012

Europa cedeix i obre la porta a la recapitalització directa dels bancs després de la plantada de Rajoy i Monti

Els líders de l'eurozona permetran aquesta opció amb la condició que es creï un supervisor bancari amb la implicació del BCE

Acn
3 min

Brussel·lesEl cop de puny sobre la taula del president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre italià, Mario Monti, a la cimera dels líders de la UE ha tingut resultats. Després de més de 13 hores de negociacions i davant l'amenaça d'un bloqueig italo-espanyol, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha anunciat que l'eurozona permetrà la recapitalització directa dels bancs a partir de l'any vinent si es crea un supervisor bancari europeu amb el Banc Central. A més, els líders de l'euro també flexibilitzaran els requisits perquè el fons de rescat pugui comprar deute dels països que compleixin les normes sense més exigències, una reivindicació d'Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Itàlia i Espanya han aconseguit aquesta matinada el seu principal objectiu per a la cimera de líders europeus: mesures a curt termini per estabilitzar el mercat del deute. Després de vetar l'aprovació final del pacte pel creixement si no anava acompanyat, també, de mecanismes per rebaixar la pressió sobre la prima de risc perifèrica, Mariano Rajoy i Mario Monti han aconseguit dues concessions importants per part dels seus socis de l'euro.

Tal com pretenia Rajoy, finalment l'eurozona permetrà la recapitalització directa de la banca a través del fons de rescat. Això implica que l'Estat no serà directament responsable de retornar tots els diners del préstec si els bancs incompleixen. Això només serà possible, però, si es crea un supervisor bancari europeu amb el BCE, una condició que els líders preveuen per a final d'any. Així, de cara al 2013, les ajudes que s'haguessin de pagar als bancs espanyols ja no recaurien en el deute públic.

Fins que això passi, i d'acord amb el comunicat oficial dels líders de l'eurozona, el rescat espanyol s'iniciarà a través del fons provisional de rescat (EFSF), i després es gestionarà amb el permanent (ESM). Durant la reunió, els 17 de l'euro han acceptat flexibilitzar la normativa de l'ESM per tal que els socis europeus no tinguin la condició de creditors preferents –una possibilitat que espantava alguns analistes, que temien que llavors Espanya pagués tard els seus creditors privats.

Per la seva banda, l'italià Mario Monti ha aconseguit que Europa es comprometi a comprar bons de deute públic dels països amb més dificultats. Segons el comunicat oficial, els fons de rescat es faran servir de manera "flexible i eficient per estabilitzar els mercats per a aquells estats membres que respectin les seves recomanacions i compromisos". "Ens comprometem fermament a fer el que sigui necessari per assegurar l'estabilitat financera de la zona euro, en particular fent servir els fons de rescat temporal i permanent de forma flexible i eficient", ha destacat el president del Consell, Herman van Rompuy.

Monti: Negociacions tenses però "objectivament molt útils"

En declaracions a la seva sortida de la cimera, Mario Monti s'ha mostrat orgullós pels resultats d'aquesta primera jornada maratoniana de reunions. "Itàlia està satisfeta pel contingut de l'acord però també per haver estimulat el procés, que va ser un moment molt difícil", ha admès Monti. El primer ministre italià també ha dit que el bloqueig que han fet Espanya i Itàlia –amb el suport de França– ha provocat moments una mica "tensos" però ha sigut "objectivament molt útil".

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha marxat de la cimera sense fer declaracions a la premsa.

Aquest divendres, els líders europeus es tornen a reunir a Brussel·les en una nova jornada de negociacions. En aquest cas, les discussions se centraran en els projectes a llarg termini de la UE, com la unió bancària i fiscal.

stats