COMPETÈNCIA
Economia 29/04/2016

Brussel·les torna a reclamar la liberalització de l’estiba

La Comissió exigeix revisar les clàusules hipotecàries

Esther Herrera
2 min
El contenciós per aquest sector entre Brussel·les i l’Estat va començar el 2013.

BarcelonaL’històricament protegit sector de l’estiba té els dies comptats, com el monopoli que conserva fins avui. La Comissió Europea ha perdut la paciència i demana a Espanya que acabi amb una situació que s’ha allargat durant anys. Si no ho fa, Brussel·les amenaça de portar per segona vegada l’Estat davant la justícia europea, un procés que podria acabar en sanció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Espanya ha d’actualitzar la seva legislació per liberalitzar el sector dels estibadors. El govern espanyol en té constància des del desembre del 2014, quan el Tribunal Europeu de Justícia va decidir a favor de l’executiu comunitari i va exigir actualitzar una legislació molt proteccionista amb el sector. Actualment, la normativa espanyola encara obliga les operadores portuàries a ser accionistes de les Societats Anònimes de Gestió d’Estibadors Portuaris. A més, aquestes només poden contractar els treballadors que formin part d’aquestes societats, fet que impedeix la llibertat de contractació. “Aquestes companyies han de ser lliures de donar feina a qui considerin”, defensen fonts comunitàries.

“Espanya encara no ha resolt adequadament aquestes qüestions”, lamenta l’executiu comunitari, i per això demana que “enceti de seguida les reformes necessàries” per acabar amb el monopoli. “En cas contrari, el Tribunal de Justícia pot decidir imposar-li les sancions financeres que consideri més oportunes”, avisa la Comissió Europea. Això no seria automàtic: Brussel·les espera que amb aquest nou avís, el govern espanyol posi fil a l’agulla i es posi al dia. Fonts comunitàries declinen especificar quin és el temps que li queda al govern, però esperen que sigui “aviat”, perquè d’aquí “uns mesos” la justícia europea podria decidir quina sanció aplica a Espanya. La quantitat, de moment, també es desconeix. Primer, Brussel·les ha de proposar una xifra i la justícia decidirà com s’aplicarà: si una quantitat fixa o una multa per cada dia d’incompliment.

Fins a l’últim moment, l’Estat ha intentat negociar amb l’executiu comunitari per estalviar-se l’avís aprofitant que el govern encara està en funcions, segons fonts consultades pel diari ARA. Però el cert és que Espanya hauria d’haver notificat a Brussel·les els canvis legislatius el febrer del 2015, mesos abans de les eleccions. L’actual govern, en canvi, va optar per esperar a després dels comicis i evitar problemes amb el sector estibador en ple any electoral.

Doble avís

A més, Brussel·les ahir va tornar a donar un cop damunt la taula contra les clàusules hipotecàries abusives i va obrir un procediment d’infracció en què insta l’Estat a canviar la legislació. La Comissió defensa que les lleis espanyoles són injustes perquè no protegeixen plenament el consumidor dels abusos d’algunes entitats. Per això defensa que s’apliqui retroactivitat total a les clàusules terra, és a dir, des que es va signar la hipoteca i no des del maig del 2013, quan el Tribunal Suprem les va anul·lar. Ara Espanya té dos mesos per donar explicacions.

De fet, el Tribunal Europeu ja està estudiant el cas per determinar si els bancs han de tornar la totalitat de les clàusules terra, com defensa Brussel·les, o bé ho han de fer des del maig del 2013. Tot i així, l’executiu comunitari tensa ara una mica més la corda contra Espanya per fer palès el seu desacord amb la legislació espanyola.

stats