ECONOMIA
Economia 06/06/2012

Brussel·les ultima la seva primera proposta d'unió bancària

La Comissió Europea (CE) estudia crear una sèrie de fons nacionals que s'hauran de deixar diners per finançar possibles crisis bancàries. Es tracta del primer pas per formalitzar un sistema de rescat dels bancs que també preveu que siguin els accionistes els que paguin els problemes i no els contribuents

Efe
1 min

BarcelonaLa crisi del sistema financer espanyol ha provocat ja les primeres reaccions a Brussel·les. Així, el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, impulsa aquest dimecres una primera proposta per estrènyer la supervisió als bancs i preparar tallafocs en pròximes crisis. La idea consisteix en la formació d'una sèrie de fons nacionals que tindran l'obligació d'ajudar-se entre ells i deixar-se diners per finançar reestructuracions financeres i, fins i tot, la liquidació d'un banc. D'aquesta manera, la Comissió Europea (CE) vol atacar el creixent aïllament bancari, amb la pràctica desaparició del sistema interbancari (una xarxa que permet que les entitats financeres es deixin diners entre elles).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta iniciativa suposa la primera entrega d'un fons europeu de resolució, un dels ingredients que formarien una futura unió bancària europea. L'altra gran novetat que prepara Brussel·les és el sistema denominat 'bail-in', que significa que seran els accionistes i els creditors els que rescataran els bancs i no els contribuents a través d'ajuts estatals. Aquests fons que es crearan tindran el poder d'imposar quitances als accionistes i bonistes en cas de concurs de creditors o en procés de fallida. En tot cas, aquest sistema no entrarà en vigor fins al 2018 i s'establirà una jerarquia dels actius que caldrà utilitzar per restaurar la posició de capital.

stats