CRISI
Economia 26/08/2012

El Bundesbank adverteix el BCE que la compra de deute públic crea "addicció com una droga"

"Una política d'aquest tipus és per a mi propera al finançament estatal mitjançant la màquina d'imprimir diners", afirma Weidmann

Efe
2 min

BerlínEl president del Bundesbank, el banc central alemany, Jens Weidmann, ha advertit al Banc Central Europeu (BCE) contra l'inici d'un nou programa de compra de deute públic i ha afirmat que aquest tipus de finançament pot "crear addicció com una droga".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Una política d'aquest tipus és per a mi propera al finançament estatal mitjançant la màquina d'imprimir diners", afirma Weidmann en declaracions que publica aquest diumenge el setmanari 'Der Spiegel'.

Afegeix que "en les democràcies han de decidir els parlaments i no els bancs centrals sobre una tan àmplia mancomunización dels riscos".

Així mateix subratlla que si els bancs centrals de la zona euro adquireixen deute públic de determinats països "els títols acabaran figurant en el balanç del sistema de l'euro" i "al final hauran de respondre els contribuents de la resta de països".

Després de destacar que aquesta no és la forma de resoldre els problemes bàsics de la crisi, comenta que "la pluja de diners dels bancs centrals no faria sinó despertar ambicions existents".

"No hauríem d'infravalorar el perill que el finançament a través dels bancs centrals pot crear addicció com una droga", declara Weidmann, qui a més veu amenaçada la independència del BCE.

Afegeix que crida l'atenció que els plans "condueixen a accions concertades dels fons de rescat estatals i el banc central. D'aquesta manera es produeix una vinculació entre la política fiscal i monetària" i per això vol evitar que "la política monetària es vegi sotmesa al domini de la política fiscal ".

Malgrat tot, Weidmann considera que no existeix un risc immediat d'inflació, tot i que adverteix que "si la política monetària és manipulada per convertir-se en la solució política dels problemes, acabarà veient relegada la seva meta cada vegada més a un segon pla".

El president del Bundesbank és contrari a més que el BCE es vegi compromès "a garantir a qualsevol preu la permanència dels països membres en la zona de l'euro".

Per això considera que a l'hora de decidir si Grècia ha de romandre en l'euro "ha de jugar també un paper que no pateixi una major pèrdua de confiança la construcció marc de la Unió Monetària i que les condicions polític econòmiques dels programes d'ajuda mantinguin la seva credibilitat ".

Quant a les crítiques contra la seva persona per la seva postura crítica assenyala: "Nosaltres, (els responsables) dels bancs centrals, actuem actualment en una situació límit i per això sorgeixen cada vegada més qüestions bàsiques. Per això hem d'estar preparats per defensar les postures que mantenim en el consell també de manera pública".

stats