Economia 01/08/2012

El Bundesbank refreda les esperances d'una intervenció del BCE

El president del banc central alemany, Jens Weidmann, recorda a Draghi que ha de respectar el seu mandat

Acn
2 min
El president del Bundesbank, Jens Weidman / ACN

Brussel·lesMés pressió des d'Alemanya contra una possible reactivació del programa de compra de deute del Banc Central Europeu. En una entrevista, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, alerta el responsable del BCE, Mario Draghi, que no s'excedeixi del seu poder.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Weidmann demana indirectament a Draghi que respecti la independència del BCE i el seu "mandat", que se centra exclusivament en l'estabilitat dels preus. El president del Bundesbank alerta que el BCE pot ser "instrumentalitzat per objectius de política fiscal" i afegeix que "els polítics sobreestimen les possibilitats dels bancs centrals i esperen massa d'ells".

En una entrevista per marcar el 55è aniversari del Bundesbank, el seu president, Jens Weidmann, assegura que la classe política té massa expectatives sobre la capacitat d'actuació dels bancs centrals perquè "assumeix que poden ser utilitzats no només per a l'estabilitat dels preus sinó també per promoure creixement, reduir l'atur i estabilitzar el sistema bancari".

L'article es publica només un dia abans d'una reunió crucial del consell del BCE en què polítics i inversors esperaven un anunci de Mario Draghi per a la reactivació de les compres de bons als mercats.

"El que és desitjable políticament i el que és econòmicament prudent tot sovint no són el mateix", alerta Weidmann, que afegeix que en els darrers temps les pressions als bancs centrals com el BCE perquè facin més del que segons ell els pertoca és "més pronunciada que en el passat".

El president del Bundesbank rebutja els arguments dels qui critiquen la línia dura d'Alemanya amb el control de la inflació i assegura que és "absurd" demanar als alemanys que siguin menys competitius.

Weidmann alerta Mario Draghi que "no ha de sobrepassar el seu mandat", que des del punt de vista alemany se centra exclusivament a vigilar que no es dispari la inflació.

Però en unes declaracions que evidencien el distanciament entre el president del Bundesbank i el del BCE, Draghi va assegurar la setmana passada que faria "tot el que calgui" per salvar l'euro i que la compra de bons podia entrar dins de la legalitat de l'organisme que presideix en la mesura que les pressions contra la prima de risc "dificultin la transmissió de la política monetària".

stats