Economia 23/08/2014

CCOO adverteix als empresaris que la pròxima negociació col·lectiva haurà d'afrontar l'augment salarial

El secretari general Joan Carles Gallego matisa, però, que l'estratègia s'ajustarà cas per cas per garantir que l'increment del poder adquisitiu no posi en perill la ''viabilitat'' del projecte empresarial

Acn
3 min
Joan Carles Gallego / ACN

L'increment salarial no només és un factor imprescindible per a la recuperació de l'economia sinó que aquesta millora del poder adquisitiu s'ha de veure com un ''factor de justícia'' per recuperar ''una part dels sacrificis'' que han fet els treballadors durant aquesta llarga crisi, reflexiona per a l'ACN Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gallego adverteix als empresaris que la prioritat de les pròximes negociacions col·lectives serà l'increment dels salaris, tot i que aquesta estratègia sindical no serà per igual a tots els sectors sinó que es tindran en compte les condicions econòmiques de cada un dels sectors per assegurar que aquest increment no trenca la viabilitat de les empreses. Joan Carles Gallego reconeix que l'economia espanyola i catalana estan en una conjuntura de recuperació ''però no de fi de la crisi''. Les dades que faciliten els organismes oficials indiquen entre elles certes contradiccions. Per una banda les exportacions ''funcionen'' però per l'altra ''no hi ha símptomes que la demanda interna agafi embranzida''.

Gallego assegura que ''si no es fa una política per recuperar la demanda interna, aquest inici de recuperació pot fer fallida''.

El secretari general explica que el consum intern està castigat i no agafa embranzida perquè durant aquest llarg període de crisi i recessions, els treballadors han estat els que han fet el sacrifici més gran amb una forta reducció del seu poder adquisitiu, cosa que impedeix en aquests moments que el consum s'activi. Per això, diu Gallego, ara cal que la negociació col·lectiva afronti l'increment salarial.

Ara no és el moment de seguir aprofundint en la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. Gallego, però, matisa que aquesta estratègia de defensa d'increments salarials no es farà de manera indiscriminada i per a tots els sectors per igual. ''No estem en els moments que els sindicats plantejaven un determinat increment salarial per a tothom''.

El secretari general afirma que ''s'ha de garantir'' que en aquest procés de recuperació dels salaris ''es consolidi alhora la viabilitat de les empreses'', i per això CCOO condicionarà la seva actuació empresa per empresa o sector per sector.

En relació amb la negociació col·lectiva en el sector públic, Gallego assegura que aquesta negociació col·lectiva ha desaparegut a Catalunya des de l'any 2011. ''Amb aquest Govern no hi ha espai de negociació col·lectiva'', afirma.

Gallego ''no dóna per perduda'' la paga extra d'aquest any 2014 i es mostra confiat de les intervencions que el sindicat CCOO ha fet davant d'organismes internacionals com l'OIT i el Tribunal d'Estrasburg contra el Govern per no complir els fonaments de la negociació col·lectiva.

El líder de CCOO qualifica ''d'autoritària i antidemocràtica'' l'actuació del Govern en relació amb els treballadors de la funció pública.

En relació amb les crítiques que feia Josep Maria Àlvarez en una recent entrevista concedida a l'ACN en què denunciava que la falta d'unitat sindical impedia una actuació contundent davant del Govern en la taula de la funció pública, Gallego discrepa del seu homòleg sindical i assegura que la unitat sindical no es responsable de no haver aconseguit evitar els ajustos salarials sinó que ''l'únic culpable és el Govern''.

Gallego assegura que la disgregació sindical dins de la funció publica hi ha sigut sempre i s'ha pogut arribar a acords importants amb diferents governs de la Generalitat. És ara quan no s'ha arribat a acords perquè aquest Govern ''tanca la porta i adopta una posició autoritària''.

El líder de CCOO considera que la unitat acció sindical està en bon estat de salut perquè cada cop s'estén més la concepció que si els sindicats ''van dividits van pitjor i si van units avancen". "On hi ha baralles sindicals els que hi surten guanyant han estat els empresaris o el Govern'', rebla.

stats