LABORAL
Economia 17/07/2012

CCOO alerta del risc de fractura social, amb quasi un terç d'aturats sense prestació

El sindicat fa balanç del 2011 i xifra en més de 230.700 els catalans que no tenen feina i ja no reben la prestació d'atur

Efe
2 min
La portaveu de CCOO, Dolors Llobet, i la responsable socioeconòmica, Cristina Faciaben

BarcelonaCCOO de Catalunya ha fet balanç de l'evolució de l'ocupació el 2011 i ha alertat que hi ha "autèntic risc de fractura social i de pobresa" a Catalunya, ja que a final del 2011 ja hi havia 220.670 persones (un 31,6% del total, segons dades de l'EPA) sense dret a prestació per desocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes persones acumulen més de dos anys en atur i per tant no tenen dret a aquesta prestació, una situació en la qual CCOO de Catalunya calcula que ja estaven 230.710 persones a final del primer trimestre d'aquest any.

En roda de premsa, la portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, i la secretària de l'àrea de socioeconomia d'aquest sindicat, Cristina Faciaben, han presentat un informe sobre la situació de l'ocupació a Catalunya durant el 2011, el cinquè any seguit de creixement de desocupació.

Les dues responsables han constatat que tots els indicadors laborals són negatius i han pronosticat que la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy accentuarà encara més la precarietat i l'atur a Catalunya.

Les dues dirigents han alertat que els aturats que s'han quedat sense prestació per desocupació només podran cobrar el subsidi si tenen més de 55 anys i càrregues familiars, i per això han reclamat la posada en marxa de mesures de cobertura econòmica com la "renda garantida de ciutadania", amb la finalitat d'evitar que totes aquestes persones caiguin en la pobresa.

El 2011 hi havia a Catalunya 775.049 persones sense feina, un 12,9% més que el 2010, però el panorama és especialment dramàtic per a les dones.

Encara que a final de l'any passat seguia havent-hi més homes en atur que dones (420.326 davant 354.723), la desocupació entre les dones va augmentar un 23,4% l'any passat en relació amb el 2010, davant del 5,3% d'increment en els homes.

CCOO de Catalunya atribueix aquesta diferència al fet que, al principi de la crisi, l'atur es va acarnissar més en sectors amb més presència masculina, com la construcció o la indústria, mentre que ara es destrueixen més llocs de treball en el sector serveis, on la dona té una presència important.

L'atur va créixer en tots els grups d'edat excepte entre els joves de 16 a 19 anys –perquè "tornen al sistema educatiu davant les escasses possibilitats de trobar feina", segons CCOO–, i es van reduir els contractes indefinits (-10,3 %) i els autònoms (uns 6.000 menys), alhora que va augmentar la temporalitat (unes 500.000 persones ja tenen contractes d'aquest tipus).

Amb aquestes dades sobre la taula, les dirigents sindicals han opinat que ni la reforma laboral anterior ni l'actual serveixen o serviran per crear ocupació, i han augurat una progressiva precarització de les condicions de vida i de treball dels ciutadans, alhora que han opinat que als joves potser no els quedi més remei que emigrar.

Davant les retallades anunciades pel govern espanyol, han proposat a l'executiu espanyol augmentar la lluita contra el frau fiscal i al català que recuperi l'impost de successions, que creuen que permetria recaptar uns 500 milions d'euros a l'any a Catalunya.

stats