ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Economia 21/06/2012

La CE nega un megarescat d'Espanya

La Comissió Europea refreda les expectatives. No hi haurà, de moment, cap macrorescat d'Espanya i d'Italià a través de la compra de bons sobirans. Brussel·les diu que no solucionaria els problemes.

Laia Forès
2 min
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, durant la cimera  de líders del G-20 que es va celebrar a Los Cabos, a Mèxic.

BRUSSEL·LESLa compra de bons sobirans amb diners del fons de rescat, una possibilitat que dimarts va posar sobre la taula el primer ministre italià, Mario Monti, no serviria per posar fi als problemes estructurals que tenen Espanya i Itàlia. Ho va advertir ahir el portaveu europeu d'Economia, Amadeu Altafaj, amb una metàfora molt gràfica: "Seria paracetamol financer. Podria alleujar la tensió, el dolor, però no en resoldria les causes". La normativa del fons de rescat permet, almenys sobre el paper, comprar puntualment bons sobirans de països de la zona euro que estiguin sota la pressió dels mercats, però mai s'ha posat en pràctica per la negativa d'Alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, Brussel·les va negar que a la reunió del G-20 es negociés un pla per "salvar" Madrid i Roma amb una compra massiva de bons amb diners del fons, una informació publicada per la premsa britànica. "No hi va haver negociacions sobre aquest tema", va assegurar taxativament Altafaj. Segons diferents rotatius britànics, la zona euro prepara un rescat sense precedents per valor de 750.000 milions amb diners de l'actual fons de rescat i del que entrarà en vigor al juliol.

Condicions molt estrictes

Brussel·les nega que hi hagi negociacions sobre la compra massiva de bons, però no considera que sigui una mala idea, sobretot perquè és una possibilitat ja prevista pels socis europeus. La idea, però, està molt verda. Per fer-ho possible caldria el vistiplau de tots els socis de l'euro, també del Banc Central Europeu (BCE), i caldria establir-ne les condicions. Segons la norma, si es compren bons amb diners europeus, només es podria fer sota unes condicions fiscals i macroeconòmiques "estrictes". Tanmateix, el rescat a través del deute sobirà només serviria com a solució puntual per a problemes de deute puntuals.

El debat sobre l'ús del fons de rescat per ajudar països afectats per la crisi del deute l'ha promogut Mario Monti, presumpte tecnòcrata que està resultant ser més polític del que s'esperava. França, amb François Hollande com a president, hi dóna suport, i fins i tot Alemanya no exclou permetre-ho. Berlín, però, exigiria condicions molt estrictes. La qüestió es podria tractar a la cimera que celebraran els líders d'Alemanya, França, Itàlia i Espanya demà a Roma. La trobada tindrà l'objectiu de preparar la cimera europea de la setmana vinent.

stats