Economia 20/06/2012

Brussel·les nega que hi hagi un pla per comprar deute espanyol i italià

El portaveu de la CE, Amadeu Altafaj, assegura que aquesta via seria "paracetamol financer" i que no serviria per anar al fons dels motius que mantenen la pressió als mercats

Efe
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha negat que hi hagi un pla per comprar deute espanyol i italià a través de fons comunitaris de rescat, tal com han avançat aquest dimecres mitjans britànics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu econòmic de la CE, Amadeu Altafaj, ha assegurat que "no hi va haver negociacions sobre això" durant la cimera del G-20 celebrada a Los Cabos, Mèxic. També ha negat haver vist "indicis" que a la reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona de demà a Luxemburg es vulgui posar damunt la taula aquest tema.

Els diaris britànics 'The Daily Telegraph' i 'The Guardian' havien avançat aquest matí que els governs europeus havien pactat utilitzar el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) i el Mecanisme d'Estabilitat (ESM) per comprar deute públic espanyol i italià per valor de 750.000 milions d'euros per alleugerir les dificultats dels països.

La CE ha assegurat avui que no té constància de cap pla d'aquestes característiques. Seria, en qualsevol cas, una possibilitat que preveuen les regles pactades a l'eurozona, però que mai s'ha aplicat fins ara.

"Que hi hagi discussions o idees em sembla normal. Parlem d'una cosa que està prevista i reglamentada del 29 de novembre del 2011", ha respost Altafaj en roda de premsa.

Tot i reconèixer que aquesta via podria ser "útil" per calmar les tensions dels mercats, ha subratllat que la compra de deute "no resol les causes que hi ha als fonaments dels dubtes i el nerviosisme". "Seria paracetamol financer", ha advertit Altafaj.

stats