CRISI FINANCERA
Economia 09/08/2012

La CE rescatarà Bankia en 15 dies

El Banc d'Espanya encara no ha demanat el primer tram del rescat bancari. Els primers 30.000 milions d'urgència que havien d'arribar al juliol per salvar Bankia es retarden fins a finals d'agost.

Lara Malvesi/joan Faus
2 min
TOT ESPERANT EL RESCAT FORMAL DE LA BANCA El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, encara no ha rebut la petició d'ajuts per al sector financer espanyol, una petició que ha de fer el Banc d'Espanya a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), i que permetrà desbloquejar 30.000 milions per als bancs públics espanyols, entre els quals Bankia.

BRUSSEL·LES / MADRIDEl tram inicial de la línia de crèdit per al sector financer espanyol pot estar disponible "en qüestió d'una o dues setmanes", segons van explicar ahir fonts de la Comissió Europea (CE). Ara bé, per injectar aquest ajut urgent cal que el Banc d'Espanya enllesteixi la sol·licitud formal, en què treballa aquests dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les va deixar ahir clar que espera la petició d'Espanya per poder desemborsar la primera part del rescat acordat abans de l'estiu per mirar de salvar el sistema financer espanyol, una crisi amb nom propi: Bankia. "Estem preparats per mobilitzar els fons nit i dia, de dilluns a diumenge", va deixar clar el portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly, assenyalant que no cal que els comissaris tornin de les vacances per donar-hi llum verda.

Segons el memoràndum que estableix les regles del joc per al rescat financer espanyol, el primer tram dels 100.000 milions previstos no s'haurien d'alliberar fins a l'octubre, quan Brussel·les acabi la seva anàlisi. Tot i això, hi ha en la lletra petita de l'acord la possibilitat de fer arribar abans els diners a les entitats quan estiguin en un perill imminent. S'havia parlat inicialment que aquests diners urgents arribarien al juliol. Però resulta que per lliurar aquest ajut l'emergència ha de ser "justificada i quantificable", hi ha d'haver "un risc clar de fallida" de l'entitat, va deixar clar el portaveu de la CE.

La quantitat de 30.000 milions servirà per salvar Bankia, que ha demanat uns préstecs de 19.000 milions, i també per reflotar la resta d'entitats en mans públiques: Novagalicia, que necessita 6.000 milions; CatalunyaCaixa (5.000 milions) i Banc de València (1.600 milions). Mentre la CE no alliberi els diners, estan dipositats en el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) per a casos urgents de recapitalització, tal com es va establir en l'últim Eurogrup.

El ministeri ultima l'informe

Fonts del ministeri d'Economia van explicar ahir a l'ARA que el govern espanyol està preparant una petició a les autoritats europees per rebre aviat el primer tram del rescat bancari. Les fonts no van precisar quan es rebrà l'esperada injecció, però van subratllar que serà abans que es coneguin a mitjans de setembre els resultats de la nova prova de resistència al sector.

Aquesta prova -que està fent la firma Oliver Wyman a partir de l'anàlisi dels balanços de les entitats que van fer les auditores KPMG, Deloitte, PwC i Ernst & Young- servirà per determinar les necessitats concretes de capital que requereix cada grup per fer front a un possible empitjorament de l'economia. El cas de les quatre entitats nacionalitzades serà diferent. Primer rebran el paquet d'ajudes urgents que hagin demanat o que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) -qui les gestiona- consideri que necessiten, i posteriorment es revisarà aquesta xifra a partir dels resultats de la prova de resistència.

Tot plegat, les accions de Bankia es van revaloritzar ahir de manera espectacular, amb un augment del 24,4%. Després de perdre més del 80% del seu valor en poc més d'un any, ahir els títols de l'entitat financera es van consolidar per sobre de l'euro (1,26 euros per acció), i es van situar en nivells de maig, poc abans de la intervenció de l'Estat.

stats