Economia 23/10/2012

La CE dóna llum verda a la creació d'una taxa a les transaccions financeres

La Comissió Europea fa un pas més per a la creació d'una taxa a les transaccions financeres, l'anomenada 'taxa Tobin', a deu països, entre els quals Espanya

Lluís Goñalons
1 min
El president de la CE, José Manuel Durao Barroso

BarcelonaEl govern europeu ha comunicat aquest dimarts que ha creat una proposta per poder introduir la taxa a les transaccions financeres –o taxa Tobin–, als deu països que volien integrar-la: Àustria, Bèlgica, Grècia, Itàlia, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, França, Alemanya i Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, la proposició passarà a mans del Consell de la Unió Europea, que haurà d'estudiar la proposta i haurà de rebre una majoria qualificada dels vint-i-set països membres. Després, i com a últim pas, haurà de rebre el vistiplau del Parlament Europeu.

La comissió creu que la taxa Tobin –que porta el nom de l'economista americà James Tobin– suposarà "avantatges intangibles i immediats" per als països que se'n beneficiaran. D'altre banda, la CE considera que aquest tribut beneficiarà el funcionament del mercat únic en el seu conjunt.

"Aquest impost pot recaptar milers de milions d'euros, uns ingressos molt necessaris per als estats membres en aquests temps difícils", ha assegurat el president de la CE, José Manuel Durao Barroso.

Barroso ha afegit que "es tracta de fer justícia", diu que s'ha "d'assegurar que els costos de la crisi són compartits amb el sector financer i no són assumits, exclusivament, pels ciutadans".

Per la seva banda, el comissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta, va assenyalar que la taxa sobre les transaccions financeres ajudarà a crear un sistema financer més estable i un sistema fiscal més just. Semeta va instar el Consell i l'Eurocambra a "donar el vistiplau d'aquesta taxa amb rapidesa".

A finals d'any, la Comissió Europea ha anunciat que vol presentar una proposta sobre una taxa a les transaccions financeres harmonitzada, amb l'objectiu que es discuteixi i s'adopti amb la participació dels vint-i-set.

stats