Economia 08/08/2011

La CEOE denuncia que a l'Estat l'administració segueix acaparant els crèdits bancaris

La patronal assegura que Espanya és l'única gran economia de la UE on els crèdits a les empreses segueixen caient. Adverteix que anticipar el pagament de l'Impost de Societats tal i com preveu el govern espanyol restaria capacitat financera a les empreses

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } La CEOE ha fet públic un informe segons el que Espanya està endarrerida respecte els principals països de la zona euro pel que fa a la restauració del flux de crèdit a les empreses i principalment a les pimes, així com també a les llars. Aquest mes de juny els crèdits a les empreses es van reduir un 2,4% en relació amb el juny del 2010, mentre que a Europa han avançat un 1,5%. Els crèdits a les llars han augmentat un 3,2% a Europa mentre que a l'Estat han perdut un 1,5%. Els crèdits al sector públic, en canvi, s'han incrementat un 7% a Europa i un 15,2% a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat exposa que en el context actual no hi ha motius per esperar una recuperació significativa del crèdit al sector privat en els propers mesos per la "debilitat" de l'economia real i el procés natural de reducció de l'endeutament de les empreses i famílies espanyoles. Adverteix que les ajudes al sistema financer per enfortir les entitats i complir les noves exigències de Basilea III "podria incrementar el risc d'efectes negatius transitoris en els fluxe de crèdit a l'economia real".

La patronal considera que la petició de crèdits per part de les administracions genera un "efecte expulsió" que suposa un "gran problema" perquè el nivell de finançament de les empreses es recuperi. Critica que els últims anys les administracions han elevat ràpidament les seves necessitats de finançament "acaparant" bona part dels nous crèdits donats perquè "ofereixen millors garanties i per tant redueixen les possibilitats de finançament de les empreses". També acusen a l'administració de retardar els pagaments a les empreses afectant la competitivitat i la possibilitat de crear nous llocs de treball.

És per això que davant les declaracions de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, anunciant la reforma de l'Impost de Societats, la CEOE indica que "un dels principals i més greus problemes que actualment pateixen les empreses és la falta de finançament" i per això diu que anticipar el pagament de l'Impost de Societats "restaria capacitat financera a les empreses, dificultant encara més els seus esforços per superar els efectes de la crisi econòmica".

stats