Economia 24/10/2016

La UE manté l'esperança de signar el CETA malgrat el no de Valònia

Bèlgica anuncia oficialment que no pot firmar el tractat comercial entre la UE i el Canadà pel veto regional, però no se suspèn la cimera de dijous

Laia Forès
2 min
Manifestació contra el CETA i el TTIP a Barcelona

Brussel·lesLa cimera entre la Unió Europea i el Canadà prevista per dijous per signar l'acord comercial (CETA) es manté, de moment, tot i el veto de Valònia. La regió belga manté el seu pols i aquest dilluns el govern belga ha admès que no ha pogut convèncer el govern való perquè doni el seu suport al CETA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer ministre belga, Charles Michel, ha comunicat oficialment al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que el seu govern “no està en condicions” de signar el tractat. Tusk, però, es resisteix a anul·lar la cimera de dijous i prefereix donar més temps a les negociacions, perquè confia en la possibilitat de trobar un acord.

Sense la signatura de tots els governs de la UE, el CETA no pot anar enlloc. I el govern belga només pot signar l’acord del tractat si li donen l’aval els seus parlaments regionals. Si Valònia veta, el tractat comercial amb el Canadà pot acabar en fracàs i pot significar –ho admeten fins i tot els dirigents comunitaris– la fi dels tractats comercials per a la Unió Europea.

Trobar una solució

Aquest seria el pitjor dels escenaris, però ara per ara tothom coincideix a dir que encara és possible trobar-hi una solució. De fet, el no de Valònia deixa en suspens el CETA, però ni Brussel·les ni el govern való –tampoc el Canadà, tot i haver anunciat el fracàs de les negociacions dies enrere– donen el tractat per acabat.

La regió belga ha deixat entreveure que no tanca la porta a donar el seu vistiplau a l’acord si s’atenen les seves peticions. “És evident que, en les circumstàncies actuals, avui no podrem donar el sí”, ha assegurat el ministre president de Valònia, Paul Magnette, després d’una reunió entre tots els governs regionals i el govern federal.

Brussel·les demana paciència

La Comissió Europea ha optat per demanar “paciència” per deixar que el govern való pugui seguir negociant amb tranquil·litat i sense ultimàtums. En canvi, el president del Consell Europeu havia pressionat Valònia donant de marge fins aquesta nit a Bèlgica per dir si signaria o no el CETA.

El govern való ha demanat temps per poder estudiar l’última proposta que Brussel·les i el Canadà han enviat per posar fi a les reserves valones. Es tracta de canvis a la declaració interpretativa, un document adjunt al tractat, amb validesa legal, que puntualitza els aspectes més controvertits de l’acord.

Punts de conflicte

La regió belga considera que la declaració interpretativa no ofereix prou garanties legals. Els principals punts de discòrdia del CETA per a Valònia són les conseqüències que tindrà el tractat sobre l’agricultura de la regió, sobre el medi ambient i sobre els serveis públics.

També recela del tribunal d’arbitratge que preveu el tractat perquè considera que pot debilitar la capacitat dels governs europeus per legislar.

stats