Economia 27/10/2016

Valònia cedeix i anuncia el seu suport a l'acord comercial entre la UE i el Canadà

Bèlgica arriba a un acord amb la regió francòfona el mateix dia en què s'havia de celebrar la cimera amb el govern d'Ottawa. La trobada d'alt nivell s'havia cancel·lat aquest matí

Laia Forès
2 min
El ministre-president de Valònia, Paul Magnette.

Brussel·lesDesprés de dies de negociacions, Bèlgica ha anunciat aquest dijous que ha tancat un acord amb Valònia, la regió del país que havia bloquejat el tractat comercial entre la UE i el Canadà (CETA). El tractat s'havia de signar avui en una cimera a Brussel·les amb el govern canadenc, però davant el bloqueig, el Consell de la UE havia anul·lat la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És un acord molt important per a les empreses, per a l'activitat econòmica. Un acord que pesa 12.000 milions d'euros", ha declarat el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel.

El ministre-president de Valònia ha destacat que no només els valons es beneficiaran de les millores pactades. "El que hem pogut obtenir és important per als valons i per a tothom. La qüestió és en quin món volem viure", ha assegurat Paul Magnette.

El president del Canadà, Justin Trudeau, havia cancel·lat ahir a la nit el seu viatge a Brussel·les per assistir a la cimera pel fracàs de les negociacions, però havia deixat la porta oberta a viatjar quan es pugui signar el tractat. La cimera es podria celebrar en els pròxims dies, però encara no s'ha tancat cap data. "El Canadà està disposat a signar el tractat quan la UE estigui preparada", havien explicat fonts del Consell.

Abans de poder signar el CETA amb el Canadà, primer han de votar el nou text els parlaments regionals de Bèlgica -ho faran demà- i després els governs europeus hauran de celebrar una reunió per tancar l'acord a nivell comunitari, trobada que encara no té data.

De fet, els estats membres podrien signar l'acord europeu el mateix dia de la cimera amb el Canadà. "Quan se signarà no és important. El que ara importa és que s'ha arribat a un acord", ha subratllat el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas.

Tribunal d'arbitratge

El govern federal belga, favorable al CETA, necessita l'aval dels parlaments regionals per poder signar el tractat comercial amb el Canadà. Valònia vetava l'acord sobretot pel tribunal d'arbitratge que preveu el tractat. Segons l'executiu való, liderat pel socialista Paul Magnette, el tribunal lligarà les mans als governs a l'hora de legislar en matèries com el medi ambient.

Magnette ha lamentat a través de Twitter les pressions que ha rebut dels socis europeus i la Comissió. "És una llàstima que les pressions de la UE sobre els qui bloquegen la lluita contra el frau fiscal no siguin tan intenses", ha dit el ministre-president de Valònia.

stats