Economia 21/10/2016

Valònia manté el veto al CETA i el Canadà dóna per trencades les negociacions

La ministra de Comerç canadenca abandona la seu del govern való. El president del govern de Bèlgica denuncia la "radicalització" de la posició de la regió francòfona davant el tractat de lliure comerç

Laia Forès
3 min
Activistes de Greenpeace van protestar contra el CETA en l'últim consell de ministres de Comerç de la UE.

Brussel·lesEl govern regional de Valònia (Bèlgica) ha tornat a dir no al tractat comercial entre la UE i el Canadà (CETA, per les seves sigles en anglès). Els membres de l'executiu dirigit per Paul Magnette han aguantat les pressions i aquest divendres han seguit negant-se a donar el vistiplau al CETA. El govern regional considera que els últims canvis fets al text són insuficients.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra de Comerç del Canadà, Chrystia Freeland, ha donat per trencades les negociacions i ha certificat el fracàs de les converses amb Valònia. "Estic molt decebuda", ha dit. Freeland havia viatjat expressament a Bèlgica per reunir-se amb les autoritats valones, amb qui ha estat negociant tot el dia. A primera hora de la tarda, però, ha abandonat la seu del govern regional de Valònia.

Tot i que el Canadà sembla haver tirat la tovallola, les autoritats valones continuaran negociant en els pròxims dies amb el govern belga i la Comissió Europea, que no ho donen tot per perdut. "Hi ha un sentit d'urgència" per arribar a un acord amb la regió valona, ha admès el primer ministre belga, Charles Michel. El govern federal belga dóna suport al CETA, però no pot signar-lo sense l'aval de tots els parlaments regionals del país.

El ministre president de Valònia, Paul Magnette, ha dit aquest divendres després de reunir-se amb la ministra de Comerç del Canadà que s'han fet avenços en la negociació i que hi ha "voluntat d'avançar", però ha assegurat que la regió manté reserves. Valònia tem, entre altres qüestions, que el CETA sigui negatiu per a la seva agricultura i els seus serveis públics.

Contra el tribunal d'arbitratge

També rebutja el tribunal d'arbitratge que preveu el tractat perquè, segons Valònia, beneficia les multinacionals i deixa en una posició de feblesa els governs europeus. Segons fonts de les negociacions, aquest és el punt més polèmic. Les garanties jurídiques que ha ofert el govern del Canadà no han convençut Valònia.

Magnette ha plantejat davant el Parlament de Valònia la possibilitat de votar a favor del CETA, tot i no estar d'acord amb tots els punts, però encara no s'ha pres cap decisió. El temps juga en contra de l'acord perquè la signatura del CETA amb el Canadà està prevista per dijous que ve.

Pressions a Valònia

Ni la Comissió Europea ni el govern del Canadà volen allargar més les negociacions i estan pressionant Valònia perquè hi voti a favor. L'objectiu és evitar la suspensió de la cimera amb el Canadà. Fer-ho suposaria un cop a la credibilitat de la Unió Europea. El president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, s'ha mostrat optimista. "Estic segur que hi haurà un acord en els pròxims dies", ha assegurat.

Juncker, però, s'ha mostrat molt crític amb el veto al CETA. "Estic sorprès pel fet que ningú aixequi la veu per la firma d'acords amb països com el Vietnam, mundialment coneguts per aplicar principis democràtics, mentre que l'acord amb el Canadà, que és una dictadura consumada, aixequi tantes crítiques", ha ironitzat.

El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha admès que no està convençut que la UE pugui aprovar el CETA i ha denunciat la "radicalització" de la posició de Valònia, la regió francòfona del país, davant el tractat comercial amb el Canadà.

Política comercial en risc

La política comercial europea està en risc. El veto de Valònia al CETA podria suposar un obstacle insalvable per a la UE i tindria conseqüències per a la resta de tractats. A Brussel·les, la frase que més s'ha sentit aquests dies és que si la UE no pot signar un acord comercial amb el Canadà –país amb estàndards i normatives similars a les europees–, no ho podrà fer amb ningú més.

El president del Consell de la UE, Donald Tusk, va admetre ahir el moment difícil que suposa el bloqueig del CETA per a la política comercial europea i va advertir que el tractat amb el Canadà pot ser l'últim acord comercial que negociï el club europeu "si no som capaços de convèncer la gent que estem negociant per protegir els seus interessos".

stats