Economia 26/10/2011

La UE augmenta el control sobre la banca i li exigeix més solvència

La UE augmenta l'exigència als bancs de capital de màxima qualitat al 9% i limiten els bonus i els dividends

Ara / Efe
2 min
Cameron i Merkel a la cimera / REUTERS

Barcelona / Brussel·les p { margin-bottom: 0.21cm; } La reunió dels caps d'Estat i de govern de la Unió Europea ha tancat un primer acord per salvar l'euro. Una hora i mitja de començar la reunió a Brussel·les els 27 països han enviat una declaració en què s'explicava que l'acord consisteix en exigir als bancs més capital de màxima qualitat i limitar el pagament de dividends i bonus als accionistes. Els bancs hauran de tenir un com a mínim un 9% de capital de qualitat, ampliant la obligació que hi havia fins ara, d'un 5%. Tot plegat, segons el text, s'haurà de materialitzar abans del 30 de juny de 2012 i es farà amb una intenta supervisió de l'Autoritat Bancaria Europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els bancs que estiguin en procés de recapitalizació per complir amb les noves exigències europees tindran limitat el pagament de dividends als seus accionistes i de bonus als seus empleats. El text indica que els bancs podran "reestructurar i convertir el seu deute en accions", la qual cosa podria interpretar-se com un suport a l'emissió de bons convertibles.

La declaració no esmenta quina seria la quantitat de capital addicional que es requereix a la banca europea, encara que "dóna la benvinguda" a l'acord que van aconseguir els ministres de Finances el passat 22 d'octubre, on es va parlar d'unes necessitats de capital d'uns 108.000 milions d'euros. A més, adverteix la banca que la manera d'aconseguir el percentatge exigit -molt superior al 5% que es demanava als test d'estrès de juliol- és mitjançant la captació de nous recursos, i no reduint la seva cartera de crèdits, que pot tenir un efecte molt pervers en l'economia.

La recapitalització de la banca és un dels pilars que vol deixar ben cimentats la UE per evitar que la crisi grega provoqui una reacció en cadena que acabi enfonsant al sistema financer i afectant a altres països perifèrics. Per tant, els països de la zona euro reconeixen la importància de "restaurar la confiança" en el sector bancari perquè pugui absorbir impactes com l'impagament de Grècia, i per a això "és fonamental que millorin les seves ràtios de capital".

Malgrat la temptació de reduir els balanços per aconseguir un càlcul més favorable de la ràtio de capital, els líders de la Unió Europea exigeixen a la banca apel·lar a les fonts de recursos privats. Així, els bancs que no puguin aconseguir recursos per la via privada podran acudir als seus governs, i posteriorment a un préstec del Fons Europeu d'Estabilització Financera.

stats