Economia 26/01/2012

El govern espanyol podrà congelar transferències, multar i intervenir les autonomies que sobrepassin el dèficit

El ministre Montoro anuncia que la llei d'estabilitat pressupostària no autoritzarà “emissions de deute”, ni donarà “subvencions i convenis” a aquelles administracions que incompleixin els objectius de dèficit públic

Joan Faus
2 min
Cristóbal Montoro

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat avui que el avantprojecte de llei d'estabilitat pressupostària que presentarà demà el govern espanyol inclourà sancions econòmiques, la congelació de transferències econòmiques i una possible intervenció d'aquelles administracions públiques que no compleixin els objectius de control de la despesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença a la comissió d'Hisenda al congrés dels diputats, Montoro ha anunciat els aspectes més destacats de la legislació que ha dit busca “garantir” la “sostenibilitat” de totes les administracions per mitjà d'un “equilibri estructural”.

El ministre ha explicat que el govern no autoritzarà “emissions de deute”, ni donarà “subvencions o convenis” a aquelles administracions que incompleixin els objectius de dèficit públic. Montoro ha dit que les administracions que no facin els deures hauran de “constituir un diposit” que podrà convertir-se en una “multa” si no es soluciona el desviament i que l'executiu podrà enviar una delegació per supervisar aquella administració.

A més, la llei preveu que si la Unió Europea (UE) sanciona a Espanya per incomplir el dèficit, la sanció sigui asumida per l'administració responsable d'aquella desviació, ja sigui una autonomia o un ajuntament.

Montoro ha assegurat també que la llei establirà “un llindar de deute de caràcter preventiu” per evitar els actuals problemes de tresoreria de les administracions i que aquelles que “incompleixen” els objectius d'estabilitat hauran de presentar un pla per corregir la desviació en el termini d'un any, explicar les causes i les mesures per solucionar-lo. En cas de no aprovar aquest pla, l'administració haurà d'aprovar automàticament una no disponibilitat de crèdits, és a dir una retallada de la despesa que garanteixi el compliment dels objectius de control del dèficit.

Montoro ha explicat que s'establiran mecanismes “preventius d'alerta primerenca i correcció automàtica” i mecanismes sancionadors com els que promou la UE. Totes les administracions i empreses públiques hauran de tenir equilibri o superàvit pressupostari i cap podrà incórrer en dèficit estructural, excepte en situacions excepcionals: catàstrofe natural, recessió o emergència extraordinària.

A més, el deute de les administracions no podrà superar el 60% del PIB i les comunitats autònomes i grans ciutats hauran d'aprovar un sostre de despesa abans d'elaborar els pressupostos. El ministre també ha anunciat que la despesa de les autonomies no podrà ser superior a la taxa de creixement del PIB i que les administracions hauran de donar prioritat al pagament dels interessos del deute públic davant de qualsevol altra despesa.

Montoro ha reiterat que els “mecanismes extraordinaris de liquiditat” que donarà l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) a les autonomies i ajuntaments estarà subjecte a “plans d'ajust i rigoroses condicions de seguiment”.

El ministre també ha insistit en que té el “màxim respecte” per l'autogovern de les comunitats i ajuntaments, i ha dit que la llei d'estabilitat és “perfectament compatible” amb un sistema “descentralitzat”.

stats