Economia 28/06/2012

La patronal bancària veu "probable" la ruptura de l'euro

El president d'AEB critica la creació de Bankia i demana que desapareguin les entitats no viables, tot i que després matisa les seves paraules

Joan Faus
2 min

SantanderFidel al seu discurs contundent, el president de la patronal bancària AEB, Miguel Martín, ha assegurat que el "risc de ruptura de l'euro és probable" i que Espanya ha de dur a terme una devaluació interna. "Els preus espanyols han de baixar molt més que els alemanys; els sous igual, durant els pròxims cinc o deu anys. La població espanyola ha d'entendre que aquest és el diagnòstic", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Martín s'ha mostrat aquest dijous molt crític amb la creació de Bankia i la concessió d'ajudes públiques a les entitats. A la pregunta, en unes jornades de la Universitat Menéndez Pelayo a Santander, de com es pot solucionar la falta de solvència de Bankia, ha respost: "Primer no creant Bankia. Algú ha de determinar quines són les [entitats] inviables, i els diners, provinguin d'on provinguin, han d'utilitzar-se perquè aquelles entitats inviables desapareguin. Demani quan vol per desfer-se de Bankia". I ha afegit: "Si els bancs no viables continuen existint, els bancs bons es convertiran en no viables, no podran enfortir-se i donar crèdits".

Minuts després, però, ha matisat les seves paraules. Martín ha volgut deixar clar que no advoca per la supressió de cap grup sinó perquè es transformin, i que en el cas de la nacionalitzada Bankia vol que es converteixi en una entitat "potent, eficient i magnifica". "Si es posen diners ha de ser per crear una Bankia nova, desfer-se de la banca caduca que ha fallat, com per exemple es va fer amb Banesto", ha afegit. En aquest sentit, ha assegurat que “no es poden donar ajudes que perllonguin entitats no solvents” i ha lamentat que “tenim una banca pública com a producte indesitjat d'un procés de reestructuració del sector”.

La solució passa per dues possibilitats. En el cas d'una entitat que té una base "òptima" ha dit que només cal canviar l'equip directiu i posar tots els actius immobiliaris tòxics en un banc dolent. Mentre que en una entitat que abans de la crisi no era sòlida i no té un "nucli suficientment potent", les dues actuacions anteriors no serien suficients i caldria que es fusionés.

Amb aquestes paraules, el responsable de la patronal bancària ha donat el seu vistiplau a la possible creació d'un banc dolent que aglutini tots els actius immobiliaris tòxics però no ha especificat si li agradaria que l'obligació de segregar el totxo ho sigui per a tot el sector o només per als grups nacionalitzats (Bankia, CatalunyaCaixa, Banc de València i Novacaixagalicia).

D'altra banda, ha fet una clara defensa de la banca. Ha dit que "el problema d'Espanya no són els bancs" sinó la seva economia amb "problemes de competitivitat i sobreendeutament exterior". I ha assegurat que la mala reputació del sector és culpa d'uns quants: "Hi ha bancs que sí que han generat un problema, però si no existissin, la resta de bancs no generarien problemes".

stats