Economia 17/07/2012

El Banc d'Espanya proposa "liquidar" bancs i es fa enrere quan De Guindos ho descarta

El nou governador, Luis María Linde, diu que s'ha d'impulsar un "procés de liquidació ordenada" de les entitats financeres "sense pols suficient". El ministre respon que el govern espanyol no es planteja "en absolut" aquesta opció i el governador matisa les seves paraules

Joan Faus
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde / EFE

MadridPrimera discrepància pública entre el Banc d'Espanya i el ministeri d'Economia. El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha advocat aquest dimarts per dur a terme un "procés de resolució o liquidació ordenada" de les entitats financeres "sense pols suficient" per tal d'"assegurar el seu futur".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Minuts després de les paraules de Linde en la seva primera compareixença al Congrés de Diputats, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat, a preguntes dels periodistes en un acte a la Borsa de Madrid, que el govern espanyol no es planteja "en absolut" liquidar entitats i que no hi ha "cap" possibilitat de fer-ho.

El nou governador del Banc d'Espanya s'ha referit a la situació de les quatre entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa, Banc de València i Novagalicia) i no ha descartat que "alguna altra" pugui ser rescatada en els propers mesos. Ha assegurat que un cop rebin noves ajudes públiques –del fons de rescat europeu– hauran de treure els actius immobiliaris dels seus balanços i segregar-los en un 'banc dolent', i ha advocat perquè després les que "no siguin viables" siguin liquidades de "forma ordenada", és a dir "suprimides", i la resta es posin a la venda, descartant així crear un gran banc públic.

Després de la intervenció, Linde ha matisat les seves paraules en ser preguntat per les declaracions del ministre d'Economia. El màxim responsable del supervisor espanyol ha assegurat que es tracta d'un "problema semàntic", ja que al seu parer una "liquidació ordenada" suposa preparar l'entitat "perquè algú l'absorbeixi" però protegint els seus dipòsits i els creditors sènior. En un to molt confús, Linde ha acabat dient que creu que hi ha dues opcions: l'Estat es queda els bancs nacionalitzats o els ven. No obstant això, ha explicat, sense entrar en detalls, que la venda hauria de ser diferent a la de per exemple Caja Castilla La Mancha. De les seves paraules es pot entendre que una "liquidació ordenada" suposaria que l'entitat desaparegui totalment –és a dir, la seva marca comercial i la personalitat jurídica– o bé que es vengui a pedaços.

stats