Economia 11/05/2012

Rajoy obliga la banca a tenir un racó de 28.000 milions per netejar-la de totxo

Els bancs hauran de fer provisions del fins al 52% dels 'crèdits sans'. Hauran de crear 'bancs dolents' per als actius immobiliaris tòxics. De Guindos espera donar menys de 15.000 milions en préstecs a la banca. Admet que el Banc d'Espanya ha perdut prestigi

Joan Faus/toni Garganté
3 min

MadridLa crisi de Bankia sembla haver forçat al govern espanyol a endurir encara més les exigències de sanejament a les entitats financeres. Davant de la pressió dels mercats, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha optat per demanar a la banca que rebaixi encara més el valor de la seva exposició immobiliària i que a més estigui obligada a treure-la dels seus balanços.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu ha anunciat avui un nou decret llei que suposa un enduriment de les provisions immobiliàries que afectaran els crèdits considerats 'sans' o no problemàtics, cosa que obligarà les entitats a mobilitzar uns 28.000 milions d'euros abans que s'acabi aquest any i amb càrrec a resultats de les entitats.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, De Guindos ha dit que la provisió genèrica dels crèdits sans passa del 7% al 30% en diferents graus, és a dir, la rebaixa que hauran de fer les entitats del valor d'aquests actius. La provisió de sòl, segona hipoteca o garantia personal passarà del 7% al 52%, promocions en curs fins al 29% i promocions acabades fins al 14%.

Les entitats hauran de presentar d'aquí a un mes, abans de l'11 de juny, a Economia i al Banc d'Espanya, els seus plans per complir les noves provisions. De Guindos ha dit que si hi ha entitats que no poden assolir soles aquestes exigències podran rebre ajuda del Fons de Reestructuració Bancaria (FROB) a través d'injeccions de capital o bons convertibles en accions, que són préstecs a un interès del 10% (fins ara era el 8%) i que hauran de ser tornats en un màxim de cinc anys.

Els actius immobiliaris problemàtics sumen a Espanya 180.000 milions d'euros, mentre que els no problemàtics, 140.000 milions. De Guindos ha dit que el crèdit promotor suma uns 310.000 milions d'euros a Espanya, dels quals 187.000 són problemàtics i 123.000, 'sans', és a dir, que es paguen al dia. El ministre ha assegurat que amb les noves exigències, la provisió global del crèdit promotor serà del 45% per valor de 137.000 milions. “És extremadament elevada per garantir la solvència de les entitats”, ha dit. Dos experts independents avaluaran tota la cartera d'actius (no només immobiliaris) del sector financer espanyol.

Es tracta de la quarta reforma financera de calat des que es va iniciar la crisi, però la segona que aborda aquest govern del PP, després que al febrer imposés 54.000 milions en provisions per als béns immobiliaris més problemàtics.

Un 'banc dolent' obligatori

Al final, el govern s'ha decantat per la creació d'un banc dolent per cada entitat. Es parlava que seria voluntari, però De Guindos i ha destacat que serà obligatori crear una Societat de Gestió d'Actius per cada entitat. Cada banc haurà de segregar els actius i entregar-los a la nova societat, amb la valoració comptable menys les provisions realitzades. Això vol dir que el 'banc dolent' que formi cada entitat inclourà cada habitatge amb la corresponent provisió. Diferents entitats podran associar-se i crear una societat de liquidació conjunta.De Guindos ha afegit que "seria bo" que aquestes societats de gestió d'actius poguessin tenir socis diferents del bancs.

D'altra banda, el ministre també ha confirmat que el Fons de Garantia de Dipòsits negocia una derrama dels bancs, que incrementi els seus fons peracabar amb la privatització de les entitats pendents: CatalunyaCaixa, Banco València i NovaGalicia.

Luis de Guindos també es va referir al mercat immobiliari. Va assegurar que tots aquests passos que fa el govern són per donar transparència i per augmentar les vendes d'immobles. El segon objectiu serà la disponibilitat de crèdit.

Menys de 15.000 milions en préstecs de l'Estat

El ministre ha pronosticat que amb les noves exigències de provisions el govern donarà nous préstecs a la banca per un valor “bastant per sota” dels 15.000 milions d'euros que va atorgar l'anterior executiu del PSOE.

De Guindos ha insistit en que els préstecs a través de bons convertibles en accions no computen com a dèficit públic. Si ho fan, però, com a deute de l'Estat.

De Guindos diu que el Banc d'Espanya ha perdut prestigi

Sobre el paper del Banc d'Espanya a la crisi de Bankia i la reestructuració financera, el ministre ha lloat al supervisor però no ha amagat que ha perdut respecte. “Tinc el màxim respecte pel Banc d'Espanya. És una institució prestigiosa, el prestigi es recuperarà segur”, ha dit, abans de subratllar l'estreta col·laboració entre Economia i el supervisor.

stats