Economia 23/05/2012

De Guindos insinua que Bankia necessita uns 9.000 milions en ajudes públiques

El ministre diu al Congrés que l'Estat aportarà tot el "capital necessari" a l'entitat, fet que li donarà el control a través d'una participació que es vendrà "en el termini més breu possible"

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit avui que l'Estat donarà a Bankia tot el "capital necessari" per complir amb les exigències de les dues reformes financeres aprovades pel govern del PP, fer front als sanejaments de l'equip gestor i cobrir els riscos de la seva cartera. El ministre no ha donat, en la seva compareixença al Congrés de Diputats, una xifra global però ha dit que Bankia necessita “importants aportacions de capital”, que si es tenen en compte els seus càlculs són d'uns 9.000 milions d'euros: 7.100 milions per assolir les provisions de les dues reformes i 1.900 milions per cobrir el matalàs de capital que exigeix la primera reforma.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos ha assegurat que Bankia “no podrà finançar amb càrrec a resultats” aquests 7.100 milions però ha garantit que l'Estat vendrà la seva participació "en el termini més breu possible". El ministre ha insistit a "no extrapolar a tot el sistema" els problemes de Bankia i ha criticat al Banc d'Espanya i a l'anterior govern al dir que les fusions que van donar lloc a Bankia i la sortida a borsa del grup "no van ser la més adequada".

Bankia, la quarta entitat espanyola en volum d'actius, haurà de presentar un pla de viabilitat abans de mitjans de juny perquè l'Estat pugui aportar els diners que siguin necessaris per sanejar el grup, a través d'una ampliació de capital. A més, el nou equip gestor haurà de renovar els consells d'administració de Bankia i de la seva matriu, BFA, perquè comptin amb professionals independents i experimentats.

La nacionalització de Bankia i BFA es va produir el passat 9 de maig després que es convertissin en capital els 4.465 milions en préstecs públics que li va donar el 2010 el Fons de Reestructuració d'Ordenament de la Banca (FROB).

L'Estat va nacionalitzar el 100% de BFA, de manera que controlarà el 45% de Bankia, i es va mostrar disposat a aportar el capital addicional "estrictament necessari" per sanejar el grup.

stats