Economia 29/06/2012

La patronal de caixes preveu que la majoria del sector financer no assoleixi beneficis

La CECA diu que no seria "sa estar en un oligopoli" financer, és a dir, amb molt poques entitats

Joan Faus
1 min

SantanderEl director general de la patronal de caixes d'estalvis CECA, José María Méndez, ha assegurat aquest divendres que "és d'esperar" que el gruix del sector financer espanyol acabi l'any sense beneficis com a conseqüència de les noves exigències de provisions i capital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció en unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), Méndez ha dit que aquesta disminució generalitzada de beneficis ja s'ha produït en altres països de l'entorn. Tot i això, ha subratllat que si no es fa "sostenible" el deute sobirà espanyol cap sanejament del sector financer "serà suficient". "Els problemes no tenen a veure només amb el sanejament de les carteres sinó amb la millora de la situació de l'economia real", ha afegit. En aquest sentit, ha valorat "molt positivament" l'acord a la cimera europea per la recapitalització directa de la banca espanyola.

D'altra banda, ha considerat que no seria "sa estar en un oligopoli" financer, és a dir, amb molt poques entitats. D'aquesta forma, no preveu una gran onada de fusions entre caixes però sí "alguna" més, i ha valorat "positivament" l'ajornament de les subhastes de CatalunyaCaixa i Banc de València perquè no és el moment "adequat per a l'entrada de capital privat". Méndez ha explicat que s'ha passat de 45 entitats el 2010 fins a 12 actualment, cosa que ha suposat el tancament de 5.000 oficines (una reducció del 18%) i l'acomiadament de 21.000 treballadors (-15%).

També s'ha referit a la situació de les participacions preferents –ha donat la responsabilitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors– i ha rebutjat la possibilitat que les institucions europees o nacionals puguin imposar una participació determinada de les caixes als bancs.

stats