Economia 05/07/2012

Els empresaris demanen que qui no accepti una feina perdi la prestació d'atur

La presidenta del Círculo de Empresarios reclama una segona reforma laboral, apujar l'IVA, congelar les pensions i reduir els sous dels funcionaris. Critica la pujada de l'IRPF i l'amnistia fiscal

Joan Faus
2 min

MadridLa presidenta del Círculo de Empresarios, Mónica de Oriol, ha advocat aquest dijous perquè les persones desocupades que no acceptin "de veritat" una feina perdin el dret a cobrar la prestació d'atur. “La prestació no és un estímul per buscar feina sinó s'entén com una renda de treball”, ha lamentat De Oriol, que ha demanat que la prestació estigui “condicionada” a la formació i l'acceptació d'una ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un esmorzar informatiu, De Oriol ha reclamat impulsar una política d"estímuls naturals" que, per exemple, no suposi donar ajudes a un "miner que es tanca a una mina", en referència a les protestes actuals, sinó que se li doni una "oportunitat" en altres sectors productius. Al respecte, la presidenta de la Comissió d'Economia del Congrés de Diputats, la popular Elvira Rodríguez, ha dit –en declaracions als periodistes després de l'acte– que la prestació d'atur "no és un salari diferit", de manera que ha d'estar vinculat al reciclatge dels aturats i a l'acceptació de feines.

En la intervenció, De Oriol ha considerat que la reforma laboral aprovada al febrer pel govern espanyol és "insuficient" perquè hauria de tenir més flexibilitat, una indemnització per acomiadament propera als 18 dies per any treballat –en comptes dels 20 i 33 actuals– i una reducció dels sous més accentuada. "La reforma laboral ha estat revolucionària, però cal anar més enllà i fer una segona reforma laboral", ha assegurat.

Les crítiques de la presidenta del Círculo de Empresarios a l'executiu no s'han aturat aquí. Ha considerat que la pujada de l'IRPF "no va ser adequada" perquè ha provocat una caiguda del consum i l'estalvi, com tampoc ho va ser l'amnistia fiscal ni el retard en la presentació dels pressupostos després de les eleccions andaluses del març, ja que els mercats ho van "castigar fortament". En aquest sentit, ha dit que actualment la prima de risc és més alta que quan Mariano Rajoy va assolir la presidència i que li "queda molt per fer". Per exemple, li ha recomanat apujar l'IVA i abaixar les cotitzacions socials per guanyar productivitat i augmentar les exportacions, així com congelar les pensions i reduir els sous dels funcionaris.

Tot i les crítiques, De Oriol ha assegurat que el govern de Rajoy ha fet "més en sis mesos" que l'anterior executiu del PSOE, que "pràcticament no va fer res", però ha insistit que als populars els falta més "ritme, velocitat i intensitat".

stats