Economia 06/07/2012

El govern espanyol reclamarà “més esforços” a les autonomies

Sáenz de Santamaría avança que es demanarà a les autonomies “accelerar” l'adopció de mesures per reduir el dèficit en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que es celebrarà el proper dijous

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol demanarà a les comunitats autònomes "més esforços" i "accelerar" l'adopció d'algunes mesures "imprescindibles" per complir l'objectiu de dèficit en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que es celebrarà el proper dijous, segons ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha dit que les autonomies suposen la "part més important del pastís" dels recursos públics i que per tant es important que impulsin "millor" la seva estratègia de reducció del dèficit.

En clau nacional, ha assegurat que "vindran per descomptat més reformes" perquè són "imprescindibles" per fomentar el creixement econòmic, guanyar competitivitat i generar ocupació. Sáenz de Santamaría, però, no ha entrat en detalls sobre quines poden ser aquestes reformes i s'ha referit al pla nacional de reformes enviat per Madrid a Brussel·les, que inclou per exemple una pujada de l'IVA i una reducció de les cotitzacions socials el proper any. La Comissió Europea va demanar a Espanya que introduís alguns canvis en el pla, com per exemple avançar la pujada de l'IVA o eliminar la deducció per compra d'habitatge. Preguntada al respecte, la vicepresidenta ha dit que "s'analitzaran les recomanacions".

En línies generals, ha assegurat que cal seguir disminuint el dèficit públic, impulsant polítiques d'austeritat, reestructurar el sistema financer, "reorganitzar" l'estructura de les administracions públiques i impulsar mesures d'unitat de mercat.

Finalment no s'ha presentat la reforma de l'administració local, com s'havia especulat. La vicepresidenta ha explicat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat un informe sobre la qüestió durant el consell de ministres i que la reforma serà aprovada aquest mes. L'objectiu és racionalitzar l'estructura administrativa i el repartiment de competències.

La vicepresidenta també ha fugit d'estudi a la pregunta de si l'executiu es planteja reduir la duració de la prestació d'atur i s'ha referit al pla de lluita contra el frau laboral presentat fa uns mesos.

stats