Economia 24/04/2012

Montoro culpa les autonomies i els ajuntaments dels “dubtes” sobre Espanya

“Si hi ha dubtes, concerneixen especialment a les autonomies i als ajuntaments. No neguem l'evidència”, diu

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha culpat avui les comunitats autònomes i els ajuntaments dels “dubtes” dels mercats sobre la “viabilitat financera” d'Espanya. “Si hi ha dubtes, concerneixen especialment a les autonomies i als ajuntaments. No neguem l'evidència”, ha dit el ministre en el debat al Congrés sobre els pressupostos, abans d'afegir que no posa en dubte l'estat de les autonomies i insistir que “l'Estat som tots”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montoro ha insistit que els “dubtes no es dissiparan” amb les xifres dels pressupostos, sinó amb “l'obligat” compliment de l'objectiu de dèficit per part de les autonomies i ajuntaments per assolir el conjunt de l'Estat l“irrenunciable” 5,3%.

Ha dit, per exemple, que els problemes financers d'algunes administracions els estan impedint renovar crèdits, i ha recordat que les administracions que incompleixin els objectius de dèficit públic podran ser sancionades i intervingudes.

El ministre ha tornat a demanar a les comunitats autònomes que compleixin els objectius de reducció del dèficit i deixin de banda els seus propis interessos. “No és moment de pensar en cadascú de nosaltres”, ha dit en el que podria ser una clara al·lusió a la posició de CiU, que ha presentat una esmena a la totalitat als comptes perquè no inclouen els deutes pendents amb Catalunya.

Montoro ha reclamat també a les autonomies que tinguin uns “comptes clars i transparents”, i ha insistit que no hi ha cap altra alternativa que reduir el dèficit del 8,51% al 5,3%, aquest any. Ha dit que “el camí és difícil”, però que “no hi ha cap altre camí” perquè cal “donar resposta a un moment extremadament delicat”.

Ha insistit, a més, que Espanya “haurà fet un gran canvi” quan arribi a un dèficit del 3% al 2013, perquè es podran garantir els serveis públics dels ciutadans. També ha volgut ser optimista i ha dit que Espanya afronta “enormes dificultats i problemes”, però és un “gran país” "capaç de donar-hi la volta" i tornar als nivells econòmics de començaments del segle XXI.

stats