Economia 23/04/2012

El BBVA demana a la UE que torni a flexibilitzar l'objectiu de dèficit

González reclama que els països que adopten reformes estructurals tinguin un “ritme ambiciós i gradual en el temps” de reducció del dèficit públic

Joan Faus
1 min

MadridEl president del BBVA, Francisco González, ha demanat avui a la Unió Europea (UE) que torni a flexibilitzar els objectius de dèficit públic als països que estan posant en marxa “programes ambiciosos d'ajustos i reformes”, en una clara al·lusió a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la intervenció en unes jornades econòmiques, González ha reclamat que aquests països tinguin un “ritme ambiciós i gradual en el temps” de reducció del dèficit per evitar que una excessiva austeritat llasti el creixement econòmic. En aquest sentit, ha dit que els “fets imposen la coexistència d'ajust i creixement”.

Espanya va tancar el 2011 amb un dèficit del 8,51%, més de dos punts per sobre del 6% acordat. Aquest any havia de reduir la desviació fins al 4,4%, però la UE va suavitzar l'objectiu fins al 5,3%. El 2013 ha d'arribar al 3%. En els últims dies s'ha especulat sobre el fet que el 3% es podria posposar fins al 2014.

En una altra referència a Espanya, el president del BBVA ha demanat a la UE que doni “incentius” als països membres amb més “compromís i progrés” pel que fa a la posada en marxa de reformes estructurals. Aquest conjunt d'incentius haurien de ser “simètrics al cost social i polític de les mesures adoptades”.

“La solidaritat entre els seus ciutadans és un dels principis essencials en la construcció d'un futur estable per a la Unió Europea”, ha afegit el directiu.

D'altra banda, González ha tornat a aplaudir les reformes adoptades pel govern espanyol. “Ha fet molt en tres mesos. Els dubtes dels mercats eren esperats. Cal recuperar la credibilitat perduda en els últims tres anys”, ha dit.

stats