Economia 06/03/2012

Mas-Colell: “Volem que els exercicis d'austeritat siguin igual d'intensos per a totes les administracions públiques”

El conseller es mostra dialogant i no fa cap reclamació concreta abans de la reunió del Consell de Política Fiscal

Joan Faus
1 min

MadridEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha mostrat avui dialogant abans de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). “La posició de Catalunya depèn de com siguin els plantejaments" [de la reunió], ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que no ha fet una reclamació perquè es flexibilitzi l'objectiu de dèficit públic de les comunitats autònomes per a aquest any, ha donat a entendre que el marge hauria de ser el mateix per a totes les administracions: “Volem que els exercicis d'austeritat siguin igual d'intensos per a totes les administracions públiques”.

El nou objectiu de dèficit del 5,8% –en comptes del 4,4%– per al 2012 dóna vuit dècimes de marge més a l'Estat (del 3,2% al 4%) i només dues a les autonomies (de l'1,3% a l'1,5%). Les comunitats són les que més hauran de retallar perquè són les principals responsables de la desviació de 2,5 punts del dèficit l'any passat. El conjunt d'Espanya haurà d'estalviar aquest any uns 29.000 milions d'euros: uns 15.000 les autonomies i 11.800 l'administració central, dels quals ja ha retallat uns 11.580 milions.

El conseller ha explicat que els pressupostos de la Generalitat inclouen el “compromís” de tancar aquest any amb un dèficit de l'1,3% però que aquesta xifra s'haurà d'“ajustar” un cop es coneguin els pressupostos generals de l'Estat.

Mas-Colell ha advocat perquè totes les administracions facin l'“esforç necessari” per tenir un dèficit del 3% al 2013, tot i que ha admès que “no serà gens fàcil” i requerirà d'un “esforç important” aquest any.

stats