Economia 16/03/2012

El govern espanyol elimina 24 empreses públiques estatals

Es tracta del 17% del total d'empreses de l'Estat. No afecta les empreses de les autonomies i ajuntaments

Joan Faus
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat avui l'extinció de 24 empreses públiques de l'Estat, el 17% del total, entre les quals hi ha la societat pel lloguer i la de venda de loteries, segons ha anunciat avui la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, l'executiu desinvertirà en vuit empreses, el 6% del total, i reduirà la seva participació en 13. Aquestes mesures afecten 45 societats, el 32% del total. El govern desinvertirà també la seva participació minoritària en 35 societats més i es fusionaran o s'extingiran nou fundacions estatals. És a dir, es prendran mesures per un total de 80 entitats.

Sáenz de Santamaría no ha volgut quantificar l'estalvi global que pot suposar aquesta mesura. Només ha dit que hi haurà 154 membres menys als consellers d'administració, la qual cosa suposarà un estalvi anual de 1,08 milions d'euros. L'objectiu del pla de reestructuració és obtenir més "estalvi, racionalitat, eficiència, eficàcia i transparència".

La vicepresidenta ha descartat que hi hagi acomiadaments: es recol·locaran a les empreses matrius i les mesures afectaran “sobretot el personal directiu”.

Ha explicat, per exemple, que hi ha una empresa amb quatre persones de plantilla i un consell d'administració més gran, d'altres que no tenien personal, però sí administrador. I algunes que es van crear fa 20 anys i que ja no s'utilitzen, com una de promoció dels Jocs Olímpics de Barcelona. "Hi ha empreses que porten 20 anys sense tenir activitat, però amb els seus directius cobrant, i amb sous més alts que els de l'administració. Hi ha patrimoni no utilitzat del qual es paga lloguer", ha afegit.

Actualment hi ha més de 4.000 entitats públiques, unes 450 de control estatal, 2.300 de control autonòmic i la resta, municipal. El conjunt d’entitats dóna feina a 157.000 persones i té un deute de 57.000 milions d’euros, que s’ha triplicat des del 2004, i bona part del qual correspon a l’Estat (32.285 milions).

Les comunitats van pactar amb l'anterior govern del PSOE l'eliminació de 500 empreses, però pràcticament no van fer res. Respecte al projecte d'eliminació d'aquestes 500 empreses autonòmiques, la vicepresidenta ha dit que “s'ha de seguir treballant encara més en la xifra”.

stats