Economia 24/07/2012

Montoro diu que Espanya està en una "situació de debilitat extrema"

El ministre compareix al Congrés dels Diputats per explicar el sostre de despesa del 2013. Diu que el proper any "ha de ser l'últim de recessió" perquè "no hi ha més temps", i demana que l'estat de les autonomies sigui més "eficient"

Joan Faus
1 min

Madrid"Estem parlant de recuperar Espanya de la situació de debilitat extrema en què esta". Així de contundent s'ha mostrat aquest dimarts al Congrés dels Diputats el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en referència als "pressupostos factibles" del proper any, ja que ha considerat que "reconèixer" la "gravetat de la situació" és positiu per generar confiança.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la intervenció al Congrés per explicar el sostre de despesa del 2013, Montoro ha demanat el "compromís" als partits polítics perquè és el "moment d'estar a l'alçada de les circumstàncies que viu Espanya i Europa" amb una "crisi de finançament i d'endeutament".

El ministre ha dit que el proper any "ha de ser l'últim de recessió" perquè "no hi ha més temps" per finançar administracions públiques "ineficients o no compromeses amb el dèficit" públic. Ha qualificat els nous ajustos d'"esforç crucial" i ha considerat que és "materialment impossible" sortir de la crisi abans del 2014. Montoro, a més, ha tornat a justificar la pujada d'impostos pel "desastre recaptador com a conseqüència de la crisi i de les polítiques tributàries" amb fortes caigudes dels ingressos de l'IVA i l'impost de societats, una situació que ha qualificat de "catàstrofe nacional".

D'altra banda, ha criticat que l'anterior govern socialista apostés per sortir de la crisi mitjançant d'augment del deute públic. "Aprenem dels errors, perquè, si no, no s'entén res amb aquesta Espanya debilitada", ha dit. I ha tornat a manifestar el seu respecte per l'estat de les autonomies, però ha demanat que sigui "eficient, no malbarati, estalviï i corregeixi el dèficit".

stats